Rozumiem, ze jak ludzie w latach 50-tych robili bicepsy 3x w tyg i tricepsy na pelnym bolu + ciezko pracowali na rodzine tzn ze sie nie regenerowali?? BUJDA!
no tak tylko, to nie jest żadne usprawiedliwienie, bo po to jest nauka żeby nas uświadamiać, a w tamtych latach nie było rozwiniętej wiedzy o kulturystyce tak jak teraz, w tedy też nie było takiego szału masowego jak w dzisiejszych czasach, wszyscy mieli mniejsze wymiary ale i bardziej estetyczne
Nie istnieje cos takiego jak regeneracja miedzy-sesyjna, miedzy-seryjna to jest ODPOCZYNEK!
Pelna regeneracja nastepuje kiedy nie bedziemy cwiczyc conajmniej tydzien!
Pisałem o zbyt częstym ćwiczeniu przy dużej objętości treningu
Dalej "rozsadzony pompa i bedzie bolal" wybacz, typowe myslenie czlowieka ktory sie pompuje. Pompa wyznacznikiem treningu??
Zgadza się, że pompa nie jest wyznacznikiem dobrego treningu, ale pompa ma swoje zalety, jak transport składników odżywczych do mięśni. Pompa spowodowana uszkodzeniem włókien mięśniowych a z głodu nie jest tym samym.
albo inaczej: czlowiek zrobiacy 3kg hantlami tez jej uswiadczy - znaczy ze zrobil dobry trening?! moze warto sie nad tym zastanowic.
ktoś zrobił biceps na 30 kg i specjalnie zrobił regresję na te kilka kilo żeby się spompować to coś złego ??
A wiesz kiedy wypala sie CUN?? wtedy kiedy nie zsynchronizujemy psychiki z ciezarami - TAK!
Kiedy mamy juz porzadne obciazenie ale glowa odpuszcza to odpuszcza i cialo, nie ma wyraznych przesylow nerwowych jak bylo wczesniej, ale nadal to dzwigamy dlatego tak wazne jest miec zawsze PELNA MOTYWACJE! Przetrenowaniem, obciazeniem CUN itp itd kulturystyczne gazetki straszą nad od lat - dla poczatkujacego moze to i dobra wiedza (wskazowkowa) ale nie dla czlowieka ktory robi przysiady 3x w tyg z martwymi ciagami i NIC MU NIE JEST! Wyniki w gore, przetrenowania 0!
Przewrażliwienie CUN zaczyna się od złego stanu psychicznego, potem dopiero następuje osłabienie fizyczne, osłabienie układu immunologicznego co wiąże się często z chorobami. Powodem może być również zła dieta (pisze o początkujących) zbyt mała ilość kalorii nie adekwatna do wysiłku fizycznego
Taaa... jak ktos ma poukladane i zrobi konkretny 4-5dniowy, a nie 3 dniowy gdzie jest 3cw na nogi (fuck!) i az 5 na barki - sezonowe podejscie.
Zawsze bede negowal z dupy wziety 3-dniowy tj. Klata biceps, Plecy triceps, Nogi barki - polaczenie najgorsze z mozliwych! Jedyne co bym robil w sferze 3 dniowej to:
-Gora,srodek,DOL
-Push,Pull,Legs
akurat ja też nie przepadam za 3 dniowymi, bo po prostu taki trening to dla mnie żadne wyzwanie, ja ćwiczę 6 razy w tygodniu, jedna partia na dzień, tylko biceps robię z tricepsem w superseriach na jednej sesji, kiedyś robiłem double splita, ale jednak jeszcze nie mój poziom
Ow dieta mowmy wprost: ZDROWE ODZYWIANIE bo wiekszosci nie stac na diete ksiazkowa i musza manipulowac w sferze treningu.
zdrowe odżywianie ok, ale jak ktoś je zdrowo i dostarczy mało kalorii to nic mu to nie da
mtm robi nogi, raz nie zrobił i od razu tragedia
a co do poziomu to jest wyższy, każdy dział jest bardziej rozbudowany, ale nie będę wychwalał, bo też pomagam na tym forum