Panowie przedstawmy to na przykładzie odzywki białkowej skąd różnica w cenie.
Serwatka w procesie oczyszczania z laktozy soli mineralnych, laktoglobulin( silnie alergizująca ), pozostałości kazeiny, jest podawana
Mikrofiltracji i ultrafiltracji – proces polegający na wyeliminowaniu wyżej wymienionych składników, przez membrany zgodnie z odwróconą osmozą)
Teraz trzeba brać pod uwagę jak ten proces został przeprowadzony, jakie zostały użyte zostały filtry przy produkcji oczyszczania, czy może zastosowano odparowanie wody z serwatki i taki produkt podano na półkę sklepową!!!
Czy w produkcie zostały użyte Hydrokoloidy i emulgatory( inulina /djacaguar/ksantyn/guma guar /leucytyna)które maja za zadanie dać nam właściwa rozpuszczenie wodzie czy tez mleku, również enzymy zew, które stosowane są, w niektórych odzywkach z za oceanu.
Substancje słodzące/zapachowe/barwnik – który nadaje produktowi odpowiednie cechy sensoryczne co zdecydowanie pobudza działanie naszych organów wew. do wydzielania większej ilości enzymów/soków żołądkowych które pozwolą nam lepiej odżywkę… przyswoić i na pewno szybciej dostanie się do krwiobiegu skł. w niej zawarty niż w przypadku, wypicia przez nas odzywki nie smacznej.
Dalej jakie smak? Zastanawialiście się dlaczego mało która firma ma np.; smak Ice Tea?
Ponieważ tu tez jest różnica w cena tego surowca miedzy np.: zwykłą wanilią
Dalej enzymy jakie zostają użyte, te które wspomagają trawienie np.: papaina itd.
Kolejno enzymy mikrobiologiczne które mając zdolności działania na określonym ph, określonej części jelita, następnie wilgotności.
Czy może wasz odzywka jest wzbogacona o MCT? OMEGA 3-6-9 czy też CLA?
Macie w odzywce priobotyki?
Czy wasz produkt jest wzbogacony w witaminy(głównie z gruby B)? minerały(magnez/cynk/wapń)? Dalej jakiej formie macie podane może tlenki może cytrynian, które ma jedną z najlepszych przyswajalności.
Ile frakcji Białkę posiada wasz odzywka ?Jakie frakcje niezdenaturowane czy denaturowane.jakie aminokwasy zostały użyte w jakiej formie, czy aminokwasy endogenne został wyeliminowane w pewnym procencie na koszt egzogennych które SA nam bardziej potrzebne.
Czy w waszej odzywce zastosowano bioperine(poprawie wchłanianie nawet do 1000razy) która ma za zadanie wspomóc wchłanianie przez jelito do krwiobiegu wielu związków.
Jakie inne dodatkowe skł. Zostały dodane do waszego produktu jak np.: L-karnityna, peptydy glutaminowe itd
Z jakiego laboratorium pochodzi każda frakcja i każdy wyżej wymieniony składnik.
Dystrybutorzy odzywek robiąc największe wały właśnie na aminokwasach, sprzedając nam nic innego jak białko w tabletkach(to samo co masz proszkowane lub nie dokończony proces), czyli płacisz za to kilka razy więcej niż byś kupił typowe białko serwatkowe
Jeśli chcecie kupować to aminokwasy w formie hydrolizatów, jest ich kilka na rynku, ale to faktycznie prawdziwe aminokwasy, zauważ ze często „aminokwasy” zawierają węglowodany, to już daje do myślenia, skąd tam mogą się brać węgle? To akurat zasługa braku umiejętności by odłączyć aminokwasy od cukrów i innych soli mineralnych.
Formy płynne jeśli zawierają cukry to nie oznaka żadnego pzrekretu, mi chodzi o form tabletkowa.
Dalej nasuwa się pytanie skąd aminokwasy zostały nabyte(z laboratorium z japońskich , chińskich, amerykańskich itd.)jaka była technologia jest kilka droga enzymatyczną, drogą kwasu solnego, dalej droga bakteryjna), daje jakie aminokwasy zostały użyte, tu te ceny każdego z aminokwasów są różne, arianina nie kosztuje tyle samo co leucyna, wiec już jest różnica, dalej jakie surowiec nabyto 1g aminokwasy firmy X będzie lepiej działał niż aminokwas 3g firmy Y
Można pisać w nieskończoność o tym gdzie i jak występują różnice, w jednej rzeczy na pewno kupują ładniejsze pudełeczka na swoje „papraninie” które tam pakują a i są mistrzami reklamki w tym bija na łeb marki Niemieckie.
Jak widzicie cen końcowa może się wąchać wiec choć po części wam to przybliżyłem, pewnie by się znalazło jeszcze parę o których nie wiem