Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Nasze Relacje
  • Markiz--dziennik treningowy pod okiem rafimoc :)

Testujemy na sobie: plany treningowe, diety, suplementy, odżywki, sterydy i prohormony. Prowadzimy dzienniczek i zdajemy relację. Zobacz jak ćwiczą prawdziwi twardziele.

Moderator: Michał Bodzioch

Markiz--dziennik treningowy pod okiem rafimoc :)

Postprzez Markiz » 18 Maj 2011, o 21:19

Witam
    Pod wpływem efektów osiągniętych przez Adama D :) poprawie wyników, wielkim progresie w ciągu roku od naszego ostatniego spotkania i za namową Adasia postanowiłem założyć dziennik treningowy.Celem tez jest sprawdzenie efektywności metod propagowanych przez Pana Rafiego :)
    Rafi wielki szacun i pokłon w twoją stronę :!:
    A teraz o sobie...
    Mam 31l (80rocznik) treningi na siłowni zacząłem 13l temu. Początkowe dwa lata to typowy hardcor dużo i często, za często przemęczenie , zawroty w głowie i ciemność w oczach heh jak wspominam
    Waga początkowa jak pamietam to gdzieś 63kg i na klatę z 60kg
    Pózniej kilka świerszczyków Flexa i Muscle wpadło mi do ręki to i trochę trening zmieniłem. pózniej słuzba w SG--dalej trenowałem. Pod końcem2003 roku trafiłem na siłownię gdzie trenerem był MS w TS, Me w ciężarach Pan Jerzy S, dzięki jego metodom treningowym i wspaniałej osobowości wyniki poszły w górę:)
    W roku 2005 uzyskałem 165 na klatę na zawodach w naszej siłowni przy wadze 94kg, siad 170, martwy 200.
    trenowałem systemem dokładnie wklejam :)

PONIEDZIAŁEK
    - NOGI
    1Przysiady-najpierw rozgrzewka60kgx10 powt,100kgx 4p,120kgx4powt,140kgx 3pow,170gx2powt
    2.Prostowanie nóg na maszynie 3serie 10-8powt
    3.Uginanie nóg leżąc 3s po 12-10powt
    4.Wspięcia na palce 4serie 15-12powt
    - BICEPS
    1.Unoszenie sztangi 4seriepo 8-6powt
    2.Unoszenie sztangielek chwytem młotkowym 3serie 10-8 powt.
    -BRZUCH
    3serie po 20powt-różne ćwiczenia

Ś R O D A

KLATKA PIERSIOWA
    1Wyciskanie sztangi na ławce poziomej-najpierw rozgrzewka 60kgx10powt,100kgx4pow,120kgx4powt,140kgx2powt,165kgx1powt,
    2Wyciskanie sztangi na skosie głową do góry-3serie po 6-8powt
    3Rozpiętki ze sztangielkami 2s po 12-10powt
    T R I C E P S
    1.Wyciskanie wąsko sztangi leżac-4serie po 8-6powt
    2.Prostowanie ramion na wyciągu-3serie po 10-8powt

PIĄTEK

PLECY
    1.Martwy ciąg 60kgx10powt,100kgx6 powt,130kg x4pow,160kgx4powt,200kgx2, 2.Wiosłowanie sztanga w opadzie tułowia 4serie po 8-6powt
    3.Sciaganie drążka wyciągu pionowego 2serie po 8-6powt
    BARKI
    ! Wyciskanie sztangi zza karku-rozgrzewka a póżniej 4serie po 8-6powt
    2.Unoszenie sztangielek po bokach-3serie po 10-8 powt
    BRZUCH
    3serie po 20 powt

trening wykonywałem z Jerzym S (MS)w sezonie 2004/2007

W dalszym czasie trafiłem pod piekę innego trenera MS w TS ale z nim mi się nie najlepiej współpracowało, wykonywaliśmy trening :
    Mój ostatnio wykonywany trening :

Faza I trening trwa 4 tygodnie
    Poniedziałek
    Nogi
    Przysiad ze sztangą na barkach z tyłu głowy 10,9,9,8 -tzn 4 ser koncze na maksie dla 6p
    Wyprosty nóg na maszynie 10,9,9,8
    Ściąganie nóg leżąc na brzuchu 10,9,9,8
    Barki
    Wyciskopodrzut sztangi w staniu 10,9,9,8
    unoszenie hantli na boki w staniu 10,9,9,8

Środa
    klatka piersiowa
    Wyciskanie sztangi na ławce płaskiej 10,9,9,8
    Wyciskanie sztangi na ławce skosnej góra 10,9,9,8
    Rozpiętki na plaskiej ,10,10,10
    Biceps
    Unoszenie sztangi w staniu 10,9,9,8
    unoszenie młotkowe hantli 10,9,9,8

Piątek
    Plecy
    Martwy ciąg 10,9,9,8
    Podciąganie na drążku ,10,9,9,8
    Wiosłowanie sztangą ,10,9,9,8
    Triceps
    Wyciskanie w wąskim chwycie na ławce płaskiej 10,9,9,8
    prostowanie rąk na wyciągu górnym 10,9,9,8

Faza II trening trwa 4 tygodnie
    Poniedziałek
    Nogi
    Przysiad ze sztangą na karku 5,4,3,2
    Wyciskanie nogami na suwnicy 5,4,3,2
    Barki
    Wyciskopodrzut 5,4,3,2
    wiosłowanie sztangą w staniu na barki 5,4,3

Środa
    klatka piersiowa
    Wyciskanie sztangi na ławce płaskiej 5,4,3,2
    Wyciskanie sztangi na ławce skośnej dół 5,4,3,2
    Biceps
    Unoszenie sztangi w staniu 5,4,3
    Unoszenie hantli naprzemienne 5,4,3

Piątek
    Plecy
    Martwy ciąg 5,4,3,2
    Wiosłowanie sztangą 5,4,3,2
    Triceps
    Wyciskanie sztangi w wąskim chwycie na płaskiej 5,4,3,2
    Wyciskanie francuskie 5,4,3,2
    Dany cykl trwa 8 tygodni , następnie dwutygodniowy trening regeneracyjny
    W między czasie próbowałem kilku planów trójbojowych popularnych i oklepanych na interku i nic mi nie wychodziło
    Najlepsze wyniki raw
    wyciskanie 180
    przysiad 205
    martwy ciąg 240
    Największa waga 107kg , obecnie zbiłem do 102kg
    Wyniki uzyskane na początku 2009r od tamtej pory wsio stoi w miejscu lub spada w dół( martwy ciąg gdyż nie wykonywałem z powodu bółu w plecach)
    No to rafi przypadek szczególny od przeszło 2lat wsio stoi w miejscu!!! a w ciągu tych 5lat poprawiłem się na klatę tylko 15kg i w siadzie ze 20!!!

Aktualny wygląd i sylwetka http://www.mylomza.pl/home/lomza/item/7 ... 3%B3w.html
    organizator nie kelner też podnosi heh choć w pantoflach heh

ps pózniej wkleję zdjęcia dawne i teraz w siłowni
    Markiz
    Sierżant

Pochwały: 6
    Miasto: Łomża
    Data urodzenia: 18 01 1980

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: Markiz--dziennik treningowy pod okiem rafimoc :)

Postprzez rafimoc » 18 Maj 2011, o 21:31

OKI.

Mysle ze 240 moze nawet cwiartka w siadzie jest do zrobienia i jeszcze wiecej w martwym, ale na pewno nie takim treningiem.

Jutro badz w weekend sie tym zajme;) Takze czekaj na plan.
    A teraz proponuje: TYDZIEN ODPOCZYNKU OD SILOWNI!!

Autor postu otrzymał pochwałę
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Markiz » 18 Maj 2011, o 21:46

trening który wykonałem dzisiaj tzn środa
    martwy ciąg 100x8, 120x6, 140x6, 155x6,6(dokładam co tydz 5kg)
    podciąganie na drążku lekko 8,8,8(+10KG)
    wiosłowanie sztangą 60x10, 80x10,100x10 lekko
    Wyciskanie wąsko 60x8,80x8,100x8,110x8 (dokładam5kg)
    Wyprosty ramion na wyciągu 10.10,10
    Brzuch 2x12

a w piątek miałem zrobić
    siady 60x8,80x8,100x6,120x6,140x6,6(dokładam co tydz 5kg)
    wyprosty na maszynie 8,8,8,8
    ściaganie leżąć na brzuchu 10,10,10
    wyciskanie sztangi stojąc 8,8,8,8
    unoszenie hantli 10,10,10
    brzuch 2x12

ok to w piątek już nic nie robię :)
    Markiz
    Sierżant

Postprzez Markiz » 18 Maj 2011, o 21:58

rafi z tym planem to jest tak ,że proszę by był 3 dniowy
    rodzina,praca, kolejne studia, itd już nie mam tyle czasu co dawniej ;(
    Markiz
    Sierżant

Postprzez Bilon » 18 Maj 2011, o 22:33

Super że założyłeś dziennik, lecz nie w tym dziale co trzeba, ale Rafi może przenieść do odpowiedniego działu bo ma moda...
    Z działu trening ---> nasze relacje.
    Będę śledził.
    Pozdro
    Awatar użytkownika
    Bilon
    Chorąży

Pochwały: 18
    Data urodzenia: 10 06 1995

Postprzez rafimoc » 19 Maj 2011, o 06:10

watek przeniesiony.

Co moge powiedziec na pewno to to, ze nie wykorzystujesz Markiz swojego pelnego potencjalu ale naprawimy to:)

MOCNO REALNYM JEST zebys zrobil 300 w ciagu oraz 230-240 w siadzie - tak na dobry poczatek;)
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

rafimoc
    Generał broni

Postprzez Markiz » 19 Maj 2011, o 10:11

linki do zdjęć mojej formy na dzień 08.11.2008 r (tylko proszę się nie brechtac heh)

http://tornado000.wrzuta.pl/obraz/9HzDYduOIpM/img_0796

http://tornado000.wrzuta.pl/obraz/28ZUmAHuWLk/img_0794

http://tornado000.wrzuta.pl/obraz/5qTrUL8r8E6/img_0791

w przyszłym tygodniu wkleję zdjęcia aktualnej formy --jutro nie idę na siłkę gdyż rafi mi zakazał :)
    Markiz
    Sierżant

Postprzez Bilon » 19 Maj 2011, o 20:06

Eee no kawał byka...ciekawe jak teraz
    Awatar użytkownika
    Bilon
    Chorąży

Pochwały: 18
    Data urodzenia: 10 06 1995

Postprzez rafimoc » 19 Maj 2011, o 20:32

Slowo sie rzeklo - mam tylko nadzieje ze bedziesz systematyczny oraz skurpulatny w tym co robisz to PODSTAWA calego planu.

3 dniowe FBW - na poczatek wzmacniajace 15-10-5

Dzien 15-tek:
    Przysiad ze sztanga na barkach z 2sekundowym zatrzymaniem na dole
    Martwy ciag rwaniowy
    Waskie wyciskanie na lawce poziomej tempo 4010 (4s opuszczasz, 1s pchasz)
    * Rehab Squat(wertykalnie) x20pow

+ kosmetyka:
    Boczne bary : wznos jednoracz sztangielki bokiem 25pow tempo 3010 (3s opuszczasz 1s podnosisz) - 3 serie
    Tylnie bary : Face Pull 20pow tempo 3010 (3s opuszczasz, 1s podnosisz) - 3 serie
    Bicepsy: Uginanie stojac 18pow tempo 3010 (3s opuszczasz, 1s podnosisz) - 3 serie

Dzien 10-tek:
    Przysiad przedni z podwojnym dnem
    Push press
    Drazek podchwytem z obciazeniem
    Porecze z obciazeniem
    * Rehab Squat (horyzontalnie)x20pow

+ kosmetyka:
    Tricepsy: francuz kombinowany tempo 4010 (4s opuszczasz do czola, 1s pchasz dynamicznie z klatki - wyjasnienie ponizej) - 5serii
    uginanie lezac poltoraki - 5 serii po 10poltorakow (wyjasnienie ponizej)

Dzien 5-tek:
    Przysiad ze sztanga na barkach
    Martwy ciag stojac na 2 talerzach (z podstawki)
    Poltoraki na poreczach (5 poltorakow w tym rozumieniu)

+ kosmetyka:
    PO 1 cwiczeniu na kazda partie miesniowa w formie obwodu - kazde cwiczenie po 15pow - W GRE WCHODZA SAME IZOLACJE!!

WYJASNIENIA:

Dzien 1:

Przysiad z zatrzymaniem na dole - po prostu zatrzymujesz sie na 2s na samym dole w przysiadzie po czym dopiero wstajesz

Martwy rwaniowy - http://www.youtube.com/watch?v=1b_Eewz0DII - jak widac rece szeroko rozlozone na sztandze nizej na nogach - sylwetka nienaganna!!

Waski wycisk - chyba zrozumialy jest ;) 4sekundy masz opuszczac a dynamicznie pchac 1 sekundowo

W kosmetyce:
    Boczne bary - NIE MA PRAWA BYC JAKIS WYRZUTOW I INNYCH CUDACTW Z NOG!! masz wziasc nawet glupie 5-7kg i tym zrobic 3 serie po 25pow tempem 3010

Face pull - rowniez ciezar moze zejsc na zupelnie 2 plan...nie to sie bedzie liczylo - bedzie interesowala nas bowiem koneksja miesnie-mozg, oto link do FP : http://www.youtube.com/watch?v=P60ASMuB ... re=related
    PILNUJ TEMPA TO MEGA WAZNE!!

Bicepsy - uginanie stojac - 0 bujania tulowiem!! sama reka w izolacji nie wazne czy tam bd 30 czy 20kg - ciezar sie nie liczy...dbamy o cos zupelnie innego - na tym polega czar kosmetyki

Dzien 2:

Przysiad przedni z podwojnym dnem : http://www.youtube.com/watch?v=NwFtIoHG4yQ - tylko sztange trzymasz tak jak ciezarowcy z przodu na obojczykach, jasne to jest?? aha i co najwazniejsze przysiad ten masz wykonac w ten sposob ze po zejsciu w dol wstaniesz do 3/4 ruchu po czym znow opadniesz w dol i dopiero wstaniesz ! to bardzo wazne - tu na filmie nie jest to tak jak powinno byc, lecz film dosc stary ;) to biore na to poprawke.

Push press - inaczej wyciskopodrzut

Drazek i porecze to raczej wiesz;)

w kosmetyce:

Francuz kombinowany - niestety nie znalazlem nigdzie filmu odzwierciedlajacego to cwiczenie, ale po opisie powinienes skumac o co chodzi ;)

Opuszczasz sztange do czola wolniutko 4 sekundowo, po czym przenosisz ja na mostek i pchasz 1 sekundowo waskim chwytem - mowiac wprost trajektoria ruchu sztangi zatacza pelne kolo od czola az po mostek by znow wrocic na wysokosc platu czolowego, wszystko jasne?? cwiczenie to po pierwsze : nie rozwala nadgarstkow i lokci po drugie masakruje tricepsy!!

Poltoraki w uginaniu lezac - nic innego jak 1,5pow - jak to wyglada w praktyce?
    A wiec lezysz na brzuchu nogi masz zaczepione o walek maszyny i teraz : robisz 1 pelne pow (od pelnego wyprostu do pelnego skurczu przy posladkach) i jak juz opuscisz to kolejne pow robisz polowiczne tj do polowy drogi w strone posladkow - stad nazwa poltorak. To tak samo jakbys zrobil 1 pelny przysiad a 2pow juz by bylo polowiczne - i wtedy to jest dopiero 1 pow POLTORAKOWE.

Dzien 3:
    Przysiad ze sztanga na barkach - nic dodac nic ujac

Martwy z podstawki - stoisz na 2 talerzach (ja akurat stoje na trzech) wiec praktycznie sztange masz przy palcach i wykonujesz ladnie technicznie martwy ciag!

Poltoraki poreczowe - analogicznie : robisz 1pow pelne i 2pow juz do polowy - WTEDY JEST ZALICZONE 1pow POLTORAKOWE.

W kosmetyce:
    Uzywasz izolacji...bawisz sie na malych ciezarach po prostu - pozostawiam Ci dowolnosc wyboru.

Aha i co najwazniejsze.....

Cwiczenie oznaczone gwiazdką * - rehab squat

Rehabilitacyjne cwiczenie pod przykurczony tylni uklad funkcjonalny - problem tak na prawde 90% spoleczenstwa - nie bedziemy sie rozwodzic nad tym czy nalezysz do tych szczesliwych 10% bo z cala pewnoscia stwierdzam ze nie nalezysz - do tych 10% naleza plotkarze,kulomiotacze itp i to tez juz na zaawansowanym poziomie gdzie praktycznie 1/3 treningu u nich to rozciaganie guteusow maximusow i innych!

Rehab Squat - wertykalnie (z dazeniem do horyzontalnosci na wykonczeniu)

Opis: Znasz cwiczenie dzien-dobry?? na pewno znasz! Inaczej Sklon ze sztanga na barkach, ale ale... stajesz w takim rozkroku jak w przysiadzie nogi MAJA BYC CALKOWICIE WYPROSTOWANE!! 0 ugiecia!! i z lekkim ciezarem na barkach pochylasz sie w przod - robisz sklon po prostu - nie zdziw sie jak na poczatku bedzie to zaledwie 20st!! to bardzo malo! wrecz komicznie... ale z czasem to pochylenie bedzie glebsze co jest rownoznaczne z lepsza wydajnoscia w przysiadzie z tego wzgledu iz uklad nerwowy potrafi zapamietac i idealnie odtworzyc dany stretching co doskonale widac przy push pressach, gdzie nadgarstki sa znacznie rozciagniete na obojczykach pod wplywem ciezaru - TEGO CWICZENIA NIE ZANIEDBUJEMY TO PODSTAWA!! 20pow w kilku seriach od 3 do 7 na JEDNYM CIEZARZE i z czasem stopniowo bedziemy dokladac

Rehab squat horyzontalnie - rowniez bedzie to sklon ale juz przy zablokowanych kolanach na laweczce rzymskiej, czyli dokladnie to samo co grzbiety (jak niektorzy nazywaja) z ta roznica ze:

Ruch ma byc inicjowany za pomoca sily posladkow - to BARDZO TRUDNE na poczatku, dlatego bedziesz to robisz bez obciazenia, w skrocie: spinasz posladki i w ten oto sposob caly tulow podnosi sie w gore - NIE PODNOS SIE PLECAMI!! ludzie robia ten blad i pozniej uklad nerwowy w przysiadzie odczytuje to jako : " aha mam duzy ciezar na barkach wiec musze odtworzyc dzien-dobry" to bardzo duzy blad - puszczamy pozycje techniczna powodujac zaokraglenie w odcinku ledzwiowym kregoslupa - TO NIEDOPUSZCZALNE!! DBAJ O TO! rowniez 20pow w kilku seriach od 3 do 7 - zawsze po treningu glownym!

Zauwaz ze ten trening dzieli sie na 3 czesci w 2 dniach po sobie, mianowicie:

- czesc planu glownego - sila/wzmocnienie (w zaleznosci czy 15-tki czy 10-tki)
    - czesc planu rehabilitacyjnego - czyli tak na prawde koryga wad postawy, ktore trapia 90% spoleczenstwa - ot co PROFILAKTYKA bardzo niezbedna
    - czesc planu hipertroficzna - pompujemy krew cwiczeniami kosmetycznymi do miesni co wspomoze regeneracje powysilkowa;)

PROGRES:

Dla 15-tek: 2,5kg co tyg
    Dla 10-tek: 2,5kg co tyg
    Dla 5-tek: 5kg co tyg

Ciezary wyjsciowe ustal sam, ale proponuje:
    Dla siadu z zatrzymaniem 60-70% maxa z przysiadu
    Dla rwaniowego 60-70% maxa z martwego
    Dla wycisku wasko 60-70% maxa z wycisku

To sa takie podstawowe wytyczne, natomiast zobaczymy jak plan bedzie wspolpracowal z Twoim cialem ;) aczkolwiek sadze iz bedzie NIESAMOWICIE SKUTECZNY! i dopiero po nim przekonasz sie ile bledow bylo w Twoim treningu.

Teraz co do suplementacji:
    W ciezkie dni tj 5-tki - wiecej BCAA niz zwykle
    W dni 15-tek oraz 10-tek - tyle co zwykle

Pisze glownie o BCAA, gdyz to one bedzie podstawa.

Dlugosc planu: 6-8tyg (okaze sie po ciezarach;)

Z czasem prosze abys pamietal o tym, ze:

Z 15-tek zrobia sie 12-tki
    Z 10-tek zrobia sie 8-ki
    Z 5-tek zrobia sie 3-ki

I TO ZUPELNIE NORMALNA KOLEJ RZECZY!

Po 6-8tyg - sprawdzenie maxow dla poszczegolnych cwiczen i znow tydzien przerwy.

Jesli po 6-8tyg uswiadczysz progres chocby o 5kg maxowy to i tak jest to wiecej niz zrobiles do tej pory przez 4 lata stagnacji!!

Pamietaj ze jest to plan WZMACNIAJACY - na stricte silowe przyjdzie czas, gdzie juz na prawde bedzie szla BRUTALNA SILA!

POWODZENIA!!

rafimoc
    Generał broni

Postprzez rafimoc » 19 Maj 2011, o 20:36

Aha o czym zapomnialem....

w dniu 15-tek : wszystkie serie rozgrzewkowe po 3-5pow natomiast 1 seria glowna 15pow
    w dniu 10-tek : wszystkie serie rozgrzewkowe po 2-4pow natomiast 1 seria glowna 10pow
    w dniu 5-tek: wszystkie serie rozgrzewkowe po 1-3pow natomiast 1 seria glowna 5pow

Skoki ciezarow co serie dopuszczalne: 10-15kg - poki co nie wiecej, bo chce zobaczyc jak sie obchodzisz z planem.

SILA!!

rafimoc
    Generał broni

Następna

Wróć do Nasze Relacje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość