Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Prośba o trening wzmacniający barki (kontuzja)

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Prośba o trening wzmacniający barki (kontuzja)

Postprzez Deny » 20 Maj 2011, o 16:51

Witam, jest to mój pierwszy post na forum.

Zwracam się z prośbą do kolegów forumowiczów z większym doświadczeniem oraz stażem na siłowni, niż ja.

A mianowicie:
    Doznałem pewnej kontuzji barku (najprawdopodobniej płytka panewka, wypadanie barku) i nie mogę wykonywać sporej ilości ćwiczeń (m.in klata hantlami , przenoszenie hantla, na barki wyciskanie sztangielek, triceps wyciskanie francuskie jednorącz, wyciskanie francuskie jednorącz za głową, z ciężarem, którym wykonywałem serie).

Zrobiłem usg oraz rtg, które wykazało, że wszystko jest OK. Miałem zabiegi (krioterapia, magneton, laser), ból minął, ale problem pozostał. Ortopeda zalecił wykonanie rezonansu, lecz muszę na niego poczekać oraz wzmacnianie aktonów barków, lecz nie za bardzo wiem, w jaki sposób się za to zabrać, dlatego piszę tego posta.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
    Deny
    Starszy szeregowy

Miasto: Wrocław

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: Prośba o trening wzmacniający barki (kontuzja)

Postprzez rafimoc » 20 Maj 2011, o 17:51

kolejny debilny trening doprowadzil do rownie debilnej kontuzji - wybacz szczerosc i bezposredniosc, ale az nie chce wiedziec po czyim okiem cwiczyles ze sie tego nabawiles.

typowe objawy dla calkowitego naderwania/zniszczenia rotatorow barkow.
    Rotacja zewnetrzna jak i wewnetrzna ramion sztanga badz hantlami to takie cwiczenia z ktorymi musisz sie MOCNO ZAPRZYJAZNIC! tempo 6060 (6s opuszczasz,6s podnosisz)
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332

Postprzez Deny » 20 Maj 2011, o 19:09

Być może masz rację, jednak nie wydaje mi się, żeby mój trening był debilny, gdyż nigdy nie rzucałem się na duże ciężary, wolałem wziąć mniejszy i nie "szarpać". Czy mógłbyś lepiej opisać to ćwiczenie oraz podać ilość serii i powtórzeń? Mimo wszystko nie chciałbym rezygnować z treningów, dlatego zależy mi na poradach osób, które znają się lepiej ode mnie.
    Deny
    Starszy szeregowy

Postprzez MassacraPower » 20 Maj 2011, o 20:07

Rafi, czy to znaczy, że początkujący powini ćwiczyć tą metodą 6060? czy tylko przez jakiś czas, żeby jak napisałeś "zaprzyjaźnić" się z ćwiczeniem?
    MassacraPower
    Sierżant

Miasto: Jarosław
    Data urodzenia: 02 05 1996

Postprzez Deny » 20 Maj 2011, o 20:55

MassacraPower, nie podpinaj się do mojego tematu, z łaski swojej i czytaj ze zrozumieniem wszystkie posty w nim zawarte. Wywnioskować z nich możesz, że Rafi polecił mi te ćwiczenia ze względu na moją kontuzję. Rafi, gdybyś mógł, to podaj mi jeszcze, jak często to robić oraz ilość serii i powtórzeń, z góry dzięki.
    Deny
    Starszy szeregowy

Postprzez rafimoc » 20 Maj 2011, o 22:12

Deny nie odbieraj tego na maxa personalnie - moje slowa bardziej sa skierowane nie do Ciebie jako osoby, a do systemu jaki sie propaguje na silowniach badz wrzuca bezmyslnie w internet przez "szpecow" - Ty nie znajac tematu szybko to podlapujesz i uwazasz ze tak jest dobrze bo tak napisali LUB tak powiedzieli na silowni, natomiast prawda jest taka ze wiekszosc ma przykurcze to jest raz, dwa patologie sylwetkowe i od groma kontuzji - gdzie w koncu nadchodzi moment zazębiania sie kontuzji i praktycznie kazdy staw w Twoim ciele wymaga solidnej rehabilitacji i nauczenia sie od nowa CWICZEN - to nie zart!!

Wpisz na YT: rotacja zewnetrzna oraz rotacja wewnetrzna ;)

MassacraPower - tak, jesli chodzi o rotatory ABSOLUTNIE KAZDY niezaleznie od stazu.
    Z kolei w innych cwiczeniach podstawowych typu: przysiad,martwy ciag,wyciskanie lezac,porecze,wycisk stojac i wiele innych tez radzilbym unikac szarpanych i juz na pewno WYMUSZONYCH powtorzen - ani to masotworcze ani zdrowe;) Np taki przysiad, jesli zrobisz 100kgx8 chwiejac sie w kazdym pow w tempie normalnym to tak dokladnie niewiadomo jaki dajesz sygnal miesniom - oczywistym jest ze w przysiadzie pracuje niemal cale cialo, jednakze sa partie ktore sa i zawsze beda zaangazowane duzo bardziej niz pozostale mniejsze/poboczne, roznice zauwazysz dopiero wtedy kiedy ze sztangi zdejmiesz te powiedzmy 15-20kg, ale jako poczatkujacy wykonasz ten przysiad tempem 4010 - czyli 4s sie opuszczasz, 1s wstajesz - sila rosnie bardzo szybko i proporcjonalnie a czysta masa miesniowa wrecz blyskawicznie;)
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

rafimoc
    Generał broni

Postprzez Deny » 20 Maj 2011, o 22:33

Rafi - widzę że też jesteś z wro, można wiedzieć, gdzie chodzisz na pakę? Już sprawdziłem jak wykonywać te rotacje z hantlami, jednak mimo wszystko nie wiem, jak wygląda sprawa z powtórzeniami, seriami, przerwami itp. Prócz tych rotacji w jakiś inny sposób mogę wzmocnić obręcz barkową?
    Deny
    Starszy szeregowy

Postprzez rafimoc » 20 Maj 2011, o 22:37

Na pretficza;) bodyfit

Oczywiscie jest masa cwiczen na obrecz barkowa - w zasadzie to zlozony temat, ale do przejscia.

rafimoc
    Generał broni

Postprzez Deny » 20 Maj 2011, o 22:43

To wiem, gdzie, ja chodzę na ND do atlasu, bo karnety tanie. Po za wzmacnianiem normalnie mogę na masę lub rzeźbę ćwiczyć na bary?
    Deny
    Starszy szeregowy

Postprzez rafimoc » 20 Maj 2011, o 22:45

hehe to chodzisz tam gdzie mlody;) ma nick Sten u nas na forum.

co to znaczy cwiczyc na rzezbe i co Twoim zdaniem znaczy cwiczyc na mase?? czuje w tym pytaniu podmuch herezji silownianych;)

rafimoc
    Generał broni

Następna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość