Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Suplementy i Odżywki
  • aminokwasy jakie dobre?

Sporty siłowe takie jak kulturystyka, fitness strongman czy sztuki walki to także suplementy i odżywki, zobacz jak wspomagać odżywianie aby uzyskać lepsze efekty. Suplement diety jest to dodatek, uzupełnienie diety.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, StalMOD

Re: aminokwasy jakie dobre?

Postprzez KowalX » 8 Kwiecień 2010, o 15:22

slim shady napisał:trudno, żebyście poczuli działanie bcaa ...

jak ktoś wie co robi i ma pojęcie o suplementacji to wyciągnie bardzo dużo i da się odczuć działanie supli (cytrulina, jabłczan cytrulin, spalacze. beta alanina, kreatyna, aakg itd) jak ktoś ma lipną dietę to najlepsze suple nie pomogą

Tylko tu chodzi nie o to czy pomogą tylko czy są aż tak potrzebne by nie dało się dostarczyć ich z dietą.Spalaczy w życiu nie będę polecał.
    Fizjologia, żywienie

Odpowiedzi na pytania dają wiedzę, zrozumienie ich daje mądrość.

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX
    Starszy sierżant sztabowy

Pochwały: 10

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez slim shady » 8 Kwiecień 2010, o 15:42

ja wole uprzyjemnić sobie trening i przekraczać kolejne granice i dawać organizmowi szanse na lepszą regenerację - anabolizm

nie wszystko da się dostarczyć z diety, przynajmniej w takich ilościach żeby klepało

Żeby nie wyszło, że jestem jakimś suplementowym ćpunem :P od roku nie brałem, żadnych supli, kreatynę może z 2 cykle rocznie robiłem.
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Pochwały: 80
    Miasto: Szczecin

Postprzez Litwin81 » 8 Kwiecień 2010, o 16:34

Ja jak wezme sporą dawke bcaa to mam wiecej energii do treningu,a raczej bcaa z diety w odpowiedniej dawce nie dostarczysz przed treningiem,choćby z tego względu ze to ta forma w suplemencie jest szybciej wchłanialna niż z jedzenia,a nawet jakbyś chciał wypić sporo białka to by ciebie zamuliło jego trawienie.
    Awatar użytkownika
    Litwin81
    Młodszy chorąży

Pochwały: 12
    Miasto: Gdynia
    Data urodzenia: 02 02 1981

Postprzez KowalX » 8 Kwiecień 2010, o 16:48

Litwin81 napisał:a raczej bcaa z diety w odpowiedniej dawce nie dostarczysz przed treningiem,choćby z tego względu ze to ta forma w suplemencie jest szybciej wchłanialna niż z jedzenia

Na jakiej podstawie to stwierdzenie?

slim shady napisał:nie wszystko da się dostarczyć z diety, przynajmniej w takich ilościach żeby klepało

Zastanawiałbym się nad tym

slim shady napisał:ja wole uprzyjemnić sobie trening i przekraczać kolejne granice i dawać organizmowi szanse na lepszą regenerację - anabolizm

Tu akurat dieta wystarczy
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez Maciej0701 » 8 Kwiecień 2010, o 17:00

niestety nie wystarczy bo wiecej na diete wydasz niz na suple a i tak tego nie osiagniesz dieta dieta suple suplami
    Maciej0701
    Generał brygady

Pochwały: 12
    Miasto: TOLEDO
    Data urodzenia: 0- 0-1988

Postprzez KowalX » 8 Kwiecień 2010, o 17:02

Maciej0701 napisał:niestety nie wystarczy bo wiecej na diete wydasz niz na suple a i tak tego nie osiagniesz dieta dieta suple suplami

Co do kasy nie będę się sprzeczał ,bo nie chce mi się liczyć i bardzo możliwe ,że na korzyść supli wyjdzie.Jednak ,że nie osiągniesz tego co na suplach absolutnie się nie zgadzam.
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez slim shady » 8 Kwiecień 2010, o 17:29

Zastanawiałbym się nad tym

dostarcz tyle kreatyny z wołowiny, żeby działała tak jak w postaci proszku, nie zapominajmy, że nie można przesadzać z dużą ilością czerwonego mięśnia

skąd dostarczysz takie ilości beta alaniny (40 minut przed treningiem taką ilość ???)

dalej nie chce mi się wymieniać
    może nie są to środki nie zbędne, ale przy rozwoju muskulatury przydatne

wiadomo, że można całe życie rosnąć na diecie, ale uważam, że do zoptymalizowania suplementacja jest pomocna

nie zgadzam się w tej kwestii

podam na swoim przykładzie

aeroby o wysokiej intensywności 14 x w tygodniu, trening codzienny typowo siłowy, dieta redukcyjna czułem się tak, że żyć się nie chciało - pewnie stwierdzisz, że przetrenowanie i mała ilość kcl, nie zaprzeczam, ale po jakimś czasie miałem analogiczną sytuację (nawet zamieniłem częściowo aeroby na interwały) tylko, że na wspomagaczach i regeneracja, zabezpieczenie mięsnia było dużo lepsze (dieta cały czas dobra, nie podchodzę do tej kwestii olewkowo)

I co mam dla idei czuć się wiecznie zje*any ?? Musze coś komuś udowadniać ?? Pewnie czytałeś nie jedną książkę o zdrowiu i na pewno była poruszana sfera psychologiczna, która jest bardzo ważna.

Dzięki dobrej diecie, występuje anabolizm i regeneracja, ale przy dobrej suplementacji ten efekt jest potęgowany.

W teorii da się zrobić dużo rzeczy, niestety rzeczywistość bywa brutalna.

Są suplementy które można sobie buty wsadzić, ale i są takie które są bardzo przydatne.
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Postprzez KowalX » 8 Kwiecień 2010, o 18:15

slim shady napisał:dostarcz tyle kreatyny z wołowiny, żeby działała tak jak w postaci proszku, nie zapominajmy, że nie można przesadzać z dużą ilością czerwonego mięśnia

Byłem pewien ,że wymienisz tu kreatynę i specjalnie jej nie ująłem.Widzisz już zmieniasz temat mowa o tym czy da się dostarczyć czy nie.Chuda wołowina nie jest taka zła.Kwestia zdrowia ok. 20g białek z odżywki dostarcza na tą samą ilość białka 5g kwasu glutaminowego jak wiemy toksyczny w większych ilościach.Ta sama ilość dostarczona z pożywienia np drobiu daję niecały gram kwasu.Jak widzisz kij ma dwa końce.
    Swoją drogą wiele osób kreta nie klepie.Choć uważam ,że to jeden z nielicznych supli ,który opłaca się suplementować.
    slim shady napisał:skąd dostarczysz takie ilości beta alaniny (40 minut przed treningiem taką ilość ???)

slim shady napisał:dalej nie chce mi się wymieniać
    może nie są to środki nie zbędne, ale przy rozwoju muskulatury przydatne

Ależ proszę ,mogę się odnieść w szczególności do witamin,pierwisatków i aminokwasów.
    beta alanina nie działa na anabolizm,nie buduję białek hmm co do wytrzymałości testowałem w aerobach i anaerobach nie specjalnie działa poza swędząca skórą,szkoda kasy ,efekt mizerny.Z pożywienia m in kurczak,wołowina ,ryby
    Nie spotkałem też badań klinicznych na jej bezpieczeństwo jak suplement,klinicznych gdzie podane są wszystkie dane by uznać w środowisku medycznym.
    slim shady napisał:wiadomo, że można całe życie rosnąć na diecie, ale uważam, że do zoptymalizowania suplementacja jest pomocna

Pomocna, owszem w końcu wygoda,oszczędzony czas,ale na pewno nie zgodzę się ,że niezbędna.

nie zgadzam się w tej kwestii[/quote]

podam na swoim przykładzie

aeroby o wysokiej intensywności 14 x w tygodniu, trening codzienny typowo siłowy, dieta redukcyjna czułem się tak, że żyć się nie chciało - pewnie stwierdzisz, że przetrenowanie i mała ilość kcl, nie zaprzeczam, ale po jakimś czasie miałem analogiczną sytuację (nawet zamieniłem częściowo aeroby na interwały) tylko, że na wspomagaczach i regeneracja, zabezpieczenie mięsnia było dużo lepsze (dieta cały czas dobra, nie podchodzę do tej kwestii olewkowo)[/quote]

Ja też mogę swój wymienić i co 6h rano do 7h stretching
    w południe trening siłowy 4-5x w tygdniu
    w porze wieczornej mma 5x w tygdniu (ok 2000kcal na trening)
    Plus trening uzupełniający
    kalorię 5000-6000kcal (przy standardowej wadzę 81kg)

odżywek nie biorę żadnych
    suplementy od pewnego czasu zero poza raz na rok cyklem na stakach.
    Czuję się świetnie :D

slim shady napisał:Dzięki dobrej diecie, występuje anabolizm i regeneracja, ale przy dobrej suplementacji ten efekt jest potęgowany.

W teorii da się zrobić dużo rzeczy, niestety rzeczywistość bywa brutalna.

Co ma znaczyć ,że bywa brutalna to zdanie nic nie niesie .Widzisz ja twierdze ,że się da.Jest potęgowany ,bo brakuję czegoś w organizmie.Niestety człowiek jest tak skonstruowany ,że nie weźmie więcej niż może.
    Uważam ,że bez większości supli da się obyć.I dalej uważam ,że to kwestia wygody,może kosztów.
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez slim shady » 8 Kwiecień 2010, o 18:45

Byłem pewien ,że wymienisz tu kreatynę i specjalnie jej nie ująłem.Widzisz już zmieniasz temat mowa o tym czy da się dostarczyć czy nie.Chuda wołowina nie jest taka zła.Kwestia zdrowia ok. 20g białek z odżywki dostarcza na tą samą ilość białka 5g kwasu glutaminowego jak wiemy toksyczny w większych ilościach.Ta sama ilość dostarczona z pożywienia np drobiu daję niecały gram kwasu.Jak widzisz kij ma dwa końce.
    Swoją drogą wiele osób kreta nie klepie.Choć uważam ,że to jeden z nielicznych supli ,który opłaca się suplementować.

Ja pisze tutaj o kreatynie, a ty o glutaminie ...
    Dużo osób nie klepie ? aż tak dużo nie

beta alanina nie działa na anabolizm,nie buduję białek hmm co do wytrzymałości testowałem w aerobach i anaerobach nie specjalnie działa poza swędząca skórą,szkoda kasy ,efekt mizerny.

A ja polecam, poprawiło mi wytrzymałość, mogłem skrócić czas trwania przerw między ćwiczeniami, co w pewnym sensie przekłada się na efekty treningu

Nie spotkałem też badań klinicznych na jej bezpieczeństwo jak suplement,klinicznych gdzie podane są wszystkie dane by uznać w środowisku medycznym.

widziałem, ale tylko 12 tygodniowe, więc narazie to jest za krótko, żeby oceniać bezpieczeństwo

Pomocna, owszem w końcu wygoda,oszczędzony czas,ale na pewno nie zgodzę się ,że niezbędna.

a ja pisałem, że jest nie zbędna ??

suplementy od pewnego czasu zero poza raz na rok cyklem na stakach.
    Czuję się świetnie :D

Każdy organizm jest inny, Ty potrzebujesz na regeneracje pełną np. 48 h, a ja np. 36 h

I co uważasz, za błąd że jesz stacki ?
    Można bez nich żyć, ale jednak trening jest całkiem inny niż bez.

Co ma znaczyć ,że bywa brutalna to zdanie nic nie niesie .

Niesie wystarczająco, nie zawsze teoria pokrywa się z praktyką, choć nie twierdze, że teoria nie jest ważna bo bez niej nie było by praktyki ;)

Uważam ,że bez większości supli da się obyć.I dalej uważam ,że to kwestia wygody,może kosztów.

Zgadzam się, że to kwestia wygody, ale np. chcę za kilka lat spróbować swoich sił na scenie (chociaż nie wiem czy wystartuje, czas pokaże) na samej diecie będzie mi trudno dojść do takich efektów jak inni zawodnicy w tak krótkim czasie.

Też nie używam nie których suplementów i odżywek bo uważam, że to strata kasy przy dobrej diecie.
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Postprzez KowalX » 8 Kwiecień 2010, o 19:13

slim shady napisał:Ja pisze tutaj o kreatynie, a ty o glutaminie ...
    Dużo osób nie klepie ? aż tak dużo nie

Nie piszę o glutaminie tylko odniosłem się do tego,że napisałeś iż wołowina jest niezdrowa podałem przykład innego supla ,że kij ma dwa końce.I jak już pisałem na samym początku trzeba zastanowić się czy koszt supli się przekłada na efekty.I kretę uważam za nieliczną w tym dziale.

slim shady napisał:A ja polecam, poprawiło mi wytrzymałość, mogłem skrócić czas trwania przerw między ćwiczeniami, co w pewnym sensie przekłada się na efekty treningu

Nie wiem, trenuję od nastu lat to samo i jakoś nie idzie bardziej od tego,już lepiej cytrulina działa.Poza tym co do kwestii bezpieczeństwa.Miałem ostrą wysypkę przy dużych ilościach,która wzmacniała się przy niskiej temperaturze(coś jak pokrzywka)do tego stopnia spuchłem ,że się dusiłem.Na szczęście byłem blisko domu i sobie poradziłem.Więc zastanowiłbym się co do tego amina w dużych ilościach nawet jeśli u kogoś nic nie wystąpiło ,u mnie kwestia bezpieczeństwa do przemyślenia

slim shady napisał:widziałem, ale tylko 12 tygodniowe, więc narazie to jest za krótko, żeby oceniać bezpieczeństwo

Jeśli mówisz o tych co na necie widziałem harissa to jest tylko o nich wzmianka.Podaj mi je z dokładnymi danymi co do ilości próby,wieku,czasu,efektów,bo ja się nie dokopałem,ale z chęcią uzupełnię wiedzę :)

slim shady napisał:a ja pisałem, że jest nie zbędna ??

no skoro nie pisałeś ,że niezbędna to nie wiem po co temat podejmujesz ;) ,bo tu się o to rozbija czy niezbędna i czy wydana kasa przekłada się aż tak na wyniki :)

slim shady napisał:Każdy organizm jest inny, Ty potrzebujesz na regeneracje pełną np. 48 h, a ja np. 36 h

Każdy organizm nie jest inny ,na pewno nie w tym sensie.I nie w takiej skali by jeden przy wyczerpującym treningu padał,a inny czuł się świetnie.Gdzieś muszą być braki w żywieniu lub regeneracji.No chyba ,że brać stopień wytrenowania ,ale to inne aspekty.

slim shady napisał:I co uważasz, za błąd że jesz stacki ?

Można bez nich żyć, ale jednak trening jest całkiem inny niż bez.
    Czy całkiem inny ,bo ja wiem.Jeszcze może booster to tak.W tej chwili uważam ,że strata kasy i lepszym już rozwiązaniem było by połączyć kretę z kofą i może arginina.Ostatnio zauważyłem też po nich rozkojarzenie i kłopoty z pamięcią,chwilowe.Patrząc na skład jak znalazł zwykłe leki w większości składu specjalnie zaniżone dawki tak by nie klasyfikowało się jako lek.Ale jak wiadomo duża część osób zwiększa miarki boosterów więc normalnie ćpają lekomani :lol:
    Uważam ,że są niepotrzebne do treningu.Nie pisałem by nie brać supli nigdzie ,pisałem ,że da je się zastąpić,obyć się bez nich.

slim shady napisał:Niesie wystarczająco, nie zawsze teoria pokrywa się z praktyką, choć nie twierdze, że teoria nie jest ważna bo bez niej nie było by praktyki ;)

Mam i teorię i praktykę;).No bez teorii to raczej praktyk nic nie może powiedzieć poza ja odczułem co jest małym odniesieniem.Wtedy to by może i wziąć ludzi na dietach kapuścianych czy wegan co mówią ,że świrnie się czują.Z tym ,że nie rozumieją co jest w organizmie ,taka mała dygresja :D

slim shady napisał:Zgadzam się, że to kwestia wygody, ale np. chcę za kilka lat spróbować swoich sił na scenie (chociaż nie wiem czy wystartuje, czas pokaże) na samej diecie będzie mi trudno dojść do takich efektów jak inni zawodnicy w tak krótkim czasie.

Jeśli chcesz spróbować sił na scenie to nie obędzie się bez ssa i nie ważne czy będą suple czy nie.To saa daje efekty w krótkim czasie nie suple.
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

PoprzedniaNastępna

Wróć do Suplementy i Odżywki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość