Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Suplementy i Odżywki
  • aminokwasy jakie dobre?

Sporty siłowe takie jak kulturystyka, fitness strongman czy sztuki walki to także suplementy i odżywki, zobacz jak wspomagać odżywianie aby uzyskać lepsze efekty. Suplement diety jest to dodatek, uzupełnienie diety.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, StalMOD

Re: aminokwasy jakie dobre?

Postprzez Litwin81 » 9 Kwiecień 2010, o 08:55

A o co mamy się założyć?Wchłaniać a przyswajalność to jest różnica,może wyrazy ci się pomyliły?Co do ceny to mogłeś tego tematu nie podejmować,ale zrobiłem to ja,gdyż to też ważny aspekt w tym drogim sporcie/hobby.Jak woda to może przez nas przelecieć woda a nie pożywienie,zawsze zużyjesz sporo energii do przyswojenia białka i nawet jakbym się zgodził że z diety dostarczysz to się pytam po co?Po to są suplementy żeby umiejętnie z nich korzystać,do Warszawy też mogę z Gdyni dojechać rowerem,ale pytam się po co?Skoro mam samochód.Co do badań to też nie ma co w nie wierzyć w 100%,kiedyś zalecali brać monoz glukozą w 1 porcji by przyśpieszyć wchłanialność,a potem się okazało że to głupie.To co nie raz działa w sterylnym laboratorium nie zawsze działa w człowieku.
    Awatar użytkownika
    Litwin81
    Młodszy chorąży

Pochwały: 12
    Miasto: Gdynia
    Data urodzenia: 02 02 1981

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez KowalX » 9 Kwiecień 2010, o 13:34

Litwin81 napisał:A o co mamy się założyć?Wchłaniać a przyswajalność to jest różnica,może wyrazy ci się pomyliły?

No właśnie chyba tobie się pomyliło skoro piszesz ,że BCAA zaczynają się wchłaniać po 30min,wchłaniać zaczynają się szybciej.
    Co do białka odniosę się niżej i mogę się założyć jeśli chcesz.
    Litwin81 napisał:Co do ceny to mogłeś tego tematu nie podejmować,ale zrobiłem to ja,gdyż to też ważny aspekt w tym drogim sporcie/hobby.

Czemu mogłem nie podejmować czy ja żałuję czy co :D poza tym czy ja podjąłem temat ceny ,bo z tego co pamiętam to ktoś inny ;).Tak nie ukrywam ,że drogi i szkoda pieniędzy na większość supli.Po to jest forum by wymieniać się wiedzą i poglądami ,na pewno też czytelnicy na tym skorzystają.

Litwin81 napisał:Jak woda to może przez nas przelecieć woda a nie pożywienie,zawsze zużyjesz sporo energii do przyswojenia białka i nawet jakbym się zgodził że z diety dostarczysz to się pytam po co?

Mylisz się stan skupienia ma duże znacznie,tak samo jak to czy pokarm jest zimny czy ciepły.Ciepły jest lepiej przyswajalny(nie kwaśny) przez człowieka(tak przy okazji),płynne posiłki opuszczają szybciej też organizm niż stałe(dlatego napisałem ,że przelatuję,weź w cudzysłów)

Litwin81 napisał:Po to są suplementy żeby umiejętnie z nich korzystać,do Warszawy też mogę z Gdyni dojechać rowerem,ale pytam się po co?Skoro mam samochód.

Takim sposobem do niczego nie dojdziesz.To ja mogę napisać ,że po to jest koks by było jeszcze szybciej.Po to są suple by ułatwić zaopatrywanie w niezbędne składniki ,a i owszem ,ale czy ja się z tym gdzieś nie zgadzałem?Czy dostarczając np.białko w postaci suplementu szybciej urośniesz niż w postaci naturalnej.

Litwin81 napisał:Co do badań to też nie ma co w nie wierzyć w 100%,kiedyś zalecali brać monoz glukozą w 1 porcji by przyśpieszyć wchłanialność,a potem się okazało że to głupie.To co nie raz działa w sterylnym laboratorium nie zawsze działa w człowieku.

Niestety ,ale wolę wierzyć w badania niż gdybać i zgadywać ,bo ktoś coś sobie myśli.Na pewno muszą być dobrze udokumentowane.Jak byś nie wiedział badania takie nie muszą być przeprowadzane w sterylnym laboratorium.Samo się nie wymyśliło.I nie wmawiaj mi mylenia pojęć ,bo sam to robisz.Nigdy nie twierdzono ,że glukoza przyśpiesza wchłanianie kreatyny lecz służy jako transporter ,a to dwie odmienne rzeczy.Takie twierdzenia to ludzie powtarzali na innych forach.
    Fizjologia, żywienie

Odpowiedzi na pytania dają wiedzę, zrozumienie ich daje mądrość.

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX
    Starszy sierżant sztabowy

Pochwały: 10

Postprzez Kwachu » 9 Kwiecień 2010, o 13:42

Naładowaliscie do tematu konkretnie.
    Litwin81 – idąc twoim tokiem rozumowania, może najelpeij było by żywic się samymi odzywkami, w końcu bez sensu jest 2 razy dziennie jechać na rowerze a 5 razy autem. Chyba znasz przewaga mięsa kaszy i warzyw nad odzywka gainer?

Co do diety to, można robiąc bez niej efekty, ale to tylko dany % ludzi jest w stanie robią postępy przy takim średnim żywieniu. Są tez „pakerzy: którzy jedzą, dbają o trening, regeneruj się a efekty nie są takie jak by się chciało. Wiec rozpatrywał bym to pod względem inwidualnym.

Od nosie dostarczania składników z diety:
    Popieram zdanie KowalaX wszystko jest się w stanie dostarczyć, to jedynie kwestia dawki, wiadome ze nikt nie jest w stanie dostarczyć tych 10g kreatyny w ciągu dnia, musiał by zjeść 2,5kg mięsa czerwonego. Problem powstaje w okolicach treningu bo tam nie jesteśmy w stanie dostarczyć określonej dawki składników, w ilościach takich jak suplement.

KowalX – da się stworzyć wąłsnej roboty steka opartego na kreatynie, kofeinie i AAKG. I to fajnie rozwiązanie, bo w praktyce te srodki działają w większości przedtreningówek reszta to tylko dodatek, z reguły w małych ilościach. Liczą się tez proporcje poszczególnych składników między sobą.

PS. (do wszytskich)
    Słuchajcie KowalaX bo bije was wszytskich wiedza na łeb... :) i czytajcie a duzo sie dowiecie
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Postprzez slim shady » 9 Kwiecień 2010, o 16:07

PS. (do wszytskich)
    Słuchajcie KowalaX bo bije was wszytskich wiedza na łeb... :) i czytajcie a duzo sie dowiecie

Zgadzam się, że Kowal ma dużą wiedzę, ale nie rób z nas debili

Popieram zdanie KowalaX wszystko jest się w stanie dostarczyć, to jedynie kwestia dawki, wiadome ze nikt nie jest w stanie dostarczyć tych 10g kreatyny w ciągu dnia, musiał by zjeść 2,5kg mięsa czerwonego. Problem powstaje w okolicach treningu bo tam nie jesteśmy w stanie dostarczyć określonej dawki składników, w ilościach takich jak suplement.

Właśnie o to mi chodziło, że około treningowo trudno dostarczyć taką dawkę jakiegoś składniku z pożywienia co z suplementu, ale są składniki które spokojnie dostarczymy z diety i suplementacja jest zbędna

Według mnie te badania co były na beta alaninie są dość wiarygodne(jissn to nie byle szmatławiec), chociaż nie wierze w ten przyrost masy beztłuszczowej

ps. w tym temacie niczego nowego się nie dowiedziałem, a tylko dyskutowaliśmy o suplach vs dieta i poznaliśmy każdego stanowisko, to była debata poglądowa a nie typowo na wiedzę
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Pochwały: 80
    Miasto: Szczecin

Postprzez KowalX » 9 Kwiecień 2010, o 18:56

Kwachu napisał:

KowalX – da się stworzyć wąłsnej roboty steka opartego na kreatynie, kofeinie i AAKG. I to fajnie rozwiązanie, bo w praktyce te srodki działają w większości przedtreningówek reszta to tylko dodatek, z reguły w małych ilościach. Liczą się tez proporcje poszczególnych składników między sobą.

W przypadku kofeiny,guarany nie było by problemu,kreatyna wiadomo,a z argininą bym musiał zobaczyć,gdzie się znajduję w jakiej ilości itp ,bo w tej chwili nie jestem w pewien.Jeśli byś chciał ogólnie wiedzieć gdzie jest to między innymi w pełnych ziarnach zbóż,orzechach,czekoladzie.
    Wiem ,że można za to zrobić z np ziół pobudzające mieszanki,czy na skupienie.W sumie to można zrobić lepsze mieszanki niż w boosterach,wszystko kwestią co z czym i w jakich ilościach.
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez slim shady » 9 Kwiecień 2010, o 19:01

mam sporo ksiąg o ziołach :P może kiedyś przeczytam
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Postprzez KowalX » 9 Kwiecień 2010, o 19:01

slim shady napisał:
    Według mnie te badania co były na beta alaninie są dość wiarygodne(jissn to nie byle szmatławiec), chociaż nie wierze w ten przyrost masy beztłuszczowej

Czy ja wiem na razie to jest tylko przedstawione czy działa,ale zanim zacznę coś spożywać przydało by się wiedzieć z jakim skutkiem na zdrowie.Jest w końcu dużo produktów ,które działają czy mogą nieźle wytarmosić ,ale kwestia bezpieczeństwa je wyklucza.

slim shady napisał:mam sporo ksiąg o ziołach :P może kiedyś przeczytam

Pamiętaj żebyś uważał ,bo zioła nie są bezpieczne jeśli przesadzisz,poważnie ;)
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez slim shady » 9 Kwiecień 2010, o 19:15

tak wiem, zioła mogą być nie bezpieczne

ostatnio tylko eksperymentowałem z herbatami na trawienie bo miałem problemy i jest lepiej

odstawiłem tigery i pije zieloną herbatę + czarną :P co dziwne nie ciągnie mnie do energetyków
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Postprzez KowalX » 9 Kwiecień 2010, o 19:26

slim shady napisał:tak wiem, zioła mogą być nie bezpieczne

ostatnio tylko eksperymentowałem z herbatami na trawienie bo miałem problemy i jest lepiej

odstawiłem tigery i pije zieloną herbatę + czarną :P co dziwne nie ciągnie mnie do energetyków

Energetyki to syf ,niektóre kraję udostępniają je tylko w aptekach.
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez slim shady » 9 Kwiecień 2010, o 19:29

wiadomo, że syf ale to było złe upodobanie, narazie odstawiłem ;)
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

PoprzedniaNastępna

Wróć do Suplementy i Odżywki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość