Glutamina jest aminokwasem endogennym(organizm sam jest producentem), znajduje sie glownie w komorkach mięsniowych co stanowi prawie 60% wszytskich aminokwasow, w dodatku zapoczatkowuje synteze pozostałyh aminokwasów,po morderczym treningu mozemy zapoczatkowac odbudowe uszkodzonych wlókien miesniowych, wymieniąc zalety glutaminy mozna w nieskończoność. Nasz organizm wytwarza ograniczoną ilosc glutaminy więc warto dostarczyć ją dodatkowo z zewnatrz, by zabespieczyc nasze miesnie przed katabolizmem(rozpad bialek). W tym momencie pojawia się problem, skąd mozemy dostarczyć glutaminę. Moze z pozywienia? Nie jest to raczej kiepsi sposób bo potrzebujemy duzej dawki w okolicach okolo treningowych. Ile trzeb by bylo zjesc miesa 500g a moze 800g? Czy wszytsko zostanie przyswojone? Na to pytanie zna chyba kazdy odpowiedz. Więc co szukamy dalej i na trafiamy na produkty, gdzie mamy rozmaite konfiguracje form glutaminy od form prostych az po estry. No i czytamy etykiety reklamy zaglądamy do "fachowej gazety" kulturystycznej i co? Wychwalają produkty tutaj 200% pryrostu suchej masy tam zaś 3kg w miesiac. Teraz tylko pozostaje nam ubrać sie i do sklepu. Tak zrobi nie jeden fan "chemi", ale co po niektórzy zagladna do badań i tu juz sprawa nie jest taka rózowa jak by sie wydawalo. Pierwsze co rzuca sie w oczy jest informacja że glutamina zanim przedostanie sie do krwioobiegu 40% z niej bedzie wykorzystane przez uklad pokarmowy. Szukamy dalej o kolejna badania na temat glutaminy, przez okres sześciu tygodni podawano grupie 30 osob 0,9g glutaminy a drugiej połówce 0,9g maltodekstryny na kilogram masy ciala. Po tym porownano przytost suchej masy mięsniowej i fekty byly takie same.(Policzcie sobie ile to jest glutaminy dla 80kg męszczyzny MASAKRA). Tutaj napotkamy kolejne badania połowa grupy przyjmuje kreatynę plus glutaminę a druga sama kreatyne i co? Efekt taki sam jak w poprzdnim wypadku, nie ma żadnej róznicy. Ale jednak to tylko badania w których mogło dojśc do pomyłek,więc najlepiej niech kazdy sprawdzi to w wlasnym laboratorium(organizm) i wyda swój osąd. Oczywiście niech bedzie to prowadzone w specjalnych warunkach odpowiednia dieta, staz, wiek,wiedza, trening itd.
Ja przetestowałem w wlasnym laboratorium glutaminę(L-glutaminę extreme) i nie zauważyłem zadnych pozytywnych odczuć w sprawie tego suplemntu.
BCAA- Twinlab/Allstars/Inkospor
Autor postu otrzymał pochwałę