Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Suplementy i Odżywki
  • Które suple powinniśmy skreślić ?

Sporty siłowe takie jak kulturystyka, fitness strongman czy sztuki walki to także suplementy i odżywki, zobacz jak wspomagać odżywianie aby uzyskać lepsze efekty. Suplement diety jest to dodatek, uzupełnienie diety.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, StalMOD

Re: Które suple powinniśmy skreślić ?

Postprzez KowalX » 9 Maj 2010, o 22:08

Tylko stosując bcaa jeśli chodzi o regenerację równie dobrze można węglowodany i znacznie taniej wyjdzie.
    Po treningu lepiej białko no chyba ,że ktoś ma już tak zapiętą dietę by jak najmniej białek dostarczać w co wątpię.
    15g tauryny to zdecydowanie przesada dla ustroju.
    Co do HMB jest to niepewny suplement choć swojego czasu jadłem go trochę ,bo miałem za darmo suple.
    Fizjologia, żywienie

Odpowiedzi na pytania dają wiedzę, zrozumienie ich daje mądrość.

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX
    Starszy sierżant sztabowy

Pochwały: 10

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez Lord » 10 Maj 2010, o 07:14

po treningu zamiast białka to już lepiej bcaa+proste dać
    Cel: 100+ kg, plecy jak szafa i na brzuchu krata :)
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Pochwały: 63

Postprzez slim shady » 10 Maj 2010, o 10:11

po treningu zawsze daje bcaa i potem porcja białka z witaminą C
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Pochwały: 80
    Miasto: Szczecin

Postprzez KowalX » 10 Maj 2010, o 11:11

Lord napisał:po treningu zamiast białka to już lepiej bcaa...

Czy ja wiem
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez trafik » 10 Maj 2010, o 12:22

Ja tam zazwyczaj po treningu mieszam białko serwatkowe z kazeina i moim zdaniem to najlepsze połączenie ;)
    trafik
    Starszy szeregowy

Pochwały: 1
    Miasto: SK
    Data urodzenia: 01 11 1990

Postprzez Kwachu » 10 Maj 2010, o 12:53

trafik napisał:Ja tam zazwyczaj po treningu mieszam białko serwatkowe z kazeina i moim zdaniem to najlepsze połączenie ;)

Kazeina ni ja sie nadaje po treningu :/

KowalX - to chyba proste, ze potrzeba wiecej energi do strawienia odzywki białkowej/ niz aminokwasów.
    Po treningu organizm nie chetnei sie zabierze za wchlanianie odzywki, po pierwsze rozregulowana enzymatyka pasazy jelitowego, po drugie krew jest głownie w miesniach, zanim wróci do ukl. trawiennego to minie jeszcze troche czasu, po treningu mala ilosc energi(w przypadku aerabów lub sesji na której był MC czy przysiad).
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Postprzez pera » 10 Maj 2010, o 12:56

trafik kazeina spowalnia proces wchłaniania się białka, a to nie jest dobre po treningu jak i przed.
    Jeżeli jesteś przedsiębiorczym człowiekiem i chcesz zacząć już dziś budować swój własny biznes, to zapraszam Cię na stronę. Zobacz filmik i zapisz się. Skontaktuję się z Tobą.
    http://studiaservaq.instapage.com/
    pera

Miejscowość: Podlasie
    Pochwały: 20
    Miasto: Sokółka
    Data urodzenia: 11 09 1992

Postprzez trafik » 10 Maj 2010, o 13:58

Sorki chłopaki źle to ująłem. Jako, że mam wieczorne treningi zazwyczaj więc bezpośrednio po biorę białko serwetkowe. ;) a potem co na bazie kazeiny ;)
    trafik
    Starszy szeregowy

Pochwały: 1
    Miasto: SK
    Data urodzenia: 01 11 1990

Postprzez KowalX » 10 Maj 2010, o 17:21

Kwachu napisał:

KowalX - to chyba proste, ze potrzeba wiecej energi do strawienia odzywki białkowej/ niz aminokwasów.
    Po treningu organizm nie chetnei sie zabierze za wchlanianie odzywki, po pierwsze rozregulowana enzymatyka pasazy jelitowego, po drugie krew jest głownie w miesniach, zanim wróci do ukl. trawiennego to minie jeszcze troche czasu, po treningu mala ilosc energi(w przypadku aerabów lub sesji na której był MC czy przysiad).

Już o krwi w mięśniach pisałem na jednym forum kiedyś ,a spożywaniem posiłków przed treningiem,slim może potwierdzić ;)
    To prawda ,że aminy dostaną się szybciej jednak nie zauważysz różnicy.Nie mów mi o enzymatyce,proszę ,bo nie będę tu wykładów trzaskał.Krew w tym momencie nie będzie miała znaczenia na funkcję trawienia.Jeśli miałby nastąpić taki odpływ z organów wewnętrznych to byś chyba martwicy się nabawił przez trening.
    Po aerobach to się uzupełnia więcej energii ;)i nie porównuj tutaj wysiłku tlenowego do beztlenowego.Inny mechanizm odpowiedzialny jest za wspomaganie tłoczenia krwi w wysiłku dynamicznym tutaj odpowiedzialna jest pompa mięśniowa ,a statycznym tłocznia brzuszna jeszcze inne mechanizm regulują krążenie krwi w okół organów.Nie mówiąc już o jonach.
    Fizjologia, żywienie

Image
    Awatar użytkownika
    KowalX

Postprzez Litwin81 » 10 Maj 2010, o 18:13

Ja tam po treningu biore porcje Vitargo i bcaa,po 40 minutach normalny posiłek.
    Awatar użytkownika
    Litwin81
    Młodszy chorąży

Pochwały: 12
    Miasto: Gdynia
    Data urodzenia: 02 02 1981

PoprzedniaNastępna

Wróć do Suplementy i Odżywki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość