Może się komuś przyda
![Image](http://www.mocni.net/zdjecia/rozne/bialko1.jpg)
1. Charakterystyka
Białko stanowi 90% bezwodnej masy ciała dorosłego człowieka.
Warto także pamiętać, iż organizm zdrowego człowieka traci ok. 30g białka dziennie.
U sportowców wymiana azotu jest znacznie podwyższona. Traci on średnio trzykrotnie więcej białka niż przeciętny człowiek. Aby uzyskać pożądany przyrost siły i masy mięśniowej, niezbędne jest uzyskanie tzw. dodatniego bilansu azotowego.
Cząsteczki białkowe wpływają na ostateczny kształt wszystkich cech motorycznych oraz morfologicznych sportowców takich jak:
- budowa włókien mięśniowych;
- budowa masy oraz wzrost siły mięśni;
- wzrost szybkości ruchu;
- budowa enzymów oddechowych;
- poprawa wydolności tlenowej, itd.
Udział białek w sportowej diecie powinien być szczególnie wysoki. Norma zalecanego dziennego spożycia białka przez sportowców zależy od rodzaju dyscypliny sportowej, intensywności treningu oraz wagi ciała.
Normy zapotrzebowania na białko w zależności od rodzaju dyscypliny sportowej (wg W. Tomaszewskiego):
- Dyscypliny wytrzymałościowe 1,2 - 1,4g na 1 kg masy ciała
- Dyscypliny wytrzymałościowo-siłowe 1,6 - 1,8g na 1 kg masy ciała
- Dyscypliny szybkościowo-siłowe 2.0 - 2.2g na 1 kg masy ciała
![Image](http://www.mocni.net/zdjecia/rozne/bialko2.jpg)
2. Rodzaje frakcji białkowych stosowanych w produkcji odżywek wysokobiałkowych stosowanych w kulturystyce i fitness
Białko jaj kurzych EGG (owoalbuminy)
Skuteczne w okresie budowy masy mięśniowej. Niektórzy twierdzą nawet, że jest to białko idealne - najbardziej zbliżone aminogramem do ludzkiego. Maja bardzo wysoki wskaźnik BV – bliski 100. Wchłaniają się one wolniej od białek serwatkowych z tego względu często zaleca się ich stasowanie przed snem. Są one dobrą alternatywą dla osób ze skazą białkową.
Białko z mięsa
Tutaj zaliczamy wszelkie rodzaje mięsa oraz ryby. Białko pochodzenia zwierzęcego jest wysokiej jakości źródłem aminokwasów niezbędnych do budowy siły i masy mięśni. Mięso także zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Optymalne w diecie jest połączenie spożywania zarówno mięsa zwierzęcego jak i ryb. Najlepsze źródło białka stanowi chude mięso (drobiowe, chuda wołowina, która zawiera kreatynę naturalnego pochodzenia). Istotnym i cennym źródłem białka są ryby, a im ryba tłustsza - tym lepsza. Rybi tłuszcz nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, natomiast wzmacnia serce, układ krwionośny i pomaga w budowie masy mięśni.
Białko mleczne (kazeina)
Są one najwolniej wchłanianymi spośród wszystkich białek. Znakomicie nadają się jako ostatni posiłek przed snem gdyż aminokwasy uwalniane są z niej i transportowane do komórek mięśniowych wolno i długotrwale, co skutecznie zabezpiecza tkankę mięśniową prze skutkami katabolizmu poabsorpcyjnego (nocnego). Na pewno warto, aby w naszej diecie znalazły się produkty mleczne oraz odtłuszczone mleko. Białko mleka zawiera również frakcje białka serwatkowego, chociaż nie jest to duża zawartość procentowa.
Źródła białka mlecznego w diecie - odtłuszczony biały twaróg, kozie mleko, produkty z mleka koziego i owczego, oscypki itd.
Białko serwatkowe
Białko to należy do białek szybko wchłanianych. Możemy podzielić je na następujące kategorie:
Izolat serwatki: (skrót WPI) jest to najszybciej przyswajalna forma białka polecana szczególnie przed/po treningu. Zawiera duże ilości BCAA i glutaminy a nie zawiera laktozy.
Koncentrat serwatki: (skrót WPC) trochę wolniej przyswajalny od izolatu, zawiera śladowe ilości węglowodanów.
Oba białka serwatkowe charakteryzują się najwyższą wartością biologiczną
Białko roślinne - niepełnowartościowe i pełnowartościowe
Do niepełnowartościowych zaliczamy większość białek pochodzenia roślinnego. Nie zawiera ono kompletu aminokwasów, który umożliwia budowę masy i siły mięśniowej. Jest to jednak cenne uzupełnienie diety o te aminokwasy i substancje, których nie ma w białkach zwierzęcych. Źródła białek roślinnych w diecie - rośliny strączkowe, zboża, otręby, zarodki pszenne, skiełkowane ziarno pszenicy.
Do pełnowartościowych zaliczamy białko sojowe. Mimo, że jest to białko roślinne - jest najcenniejsze z tych protein, gdyż zawiera najpełniejszy kompleks aminokwasów. Soja ma również właściwości prozdrowotne, zawiera lecytynę, ma zdolność tkanek regeneracji organizmu. Źródła białka sojowego w diecie - produkty sojowe oraz żywność dla wegetarian.
3. Zestawienie najbardziej popularnych odzywek białkowych na naszym rynku
![Image](http://www.mocni.net/zdjecia/zestawienie/bialko.jpg)
Uzupełnianie diety odzywką białkową warto także przemyśleć pod kątem przyswajalności białek. Optymalnie jest stosować dwa rodzaje odżywek białkowych. W ciągu dnia w przerwach pomiędzy posiłkami idealne jest białko oparte na frakcjach serwatkowych a więc szybki i konkretny zastrzyk białka przyswajalnego w krótkim czasie, na noc powinniśmy stosować odżywki oparte na frakcjach dłużej przyswajalnych.
Dla osób, które maja ograniczone środki finansowe i nie mogą pozwolić sobie na kupno kilku rodzajów białek najlepszym wyjściem będzie zastosowanie tzw., "mixów" czyli odżywek białkowych zawierających różne rodzaje protein, ponieważ obojętnie, o której godzinie go spożyjemy to dostarczymy organizmowi szeroki profil aminokwasów, o różnym czasie wchłaniania.
Źródło: mocni.net
Pozdrawiam
![Uśmiech :)](http://kulturystyczni.pl/images/smilies/smile.gif)