Szybkie logowanie
  • Strona główna Inne Sztuki Walki
  • szpagat

Rozmowy i dyskusje na temat wszystkich sztuk walki, między innymi: boks, mma, krav maga, aikido, taekwondo, karate, judo, kick-boxing, sumo, kung-fu, zapasy, wrestling.

Moderator: Michał Bodzioch

szpagat

Postprzez Lord » 10 Styczeń 2010, o 15:58

Witam. Macie jakieś sprawdzone ćwiczenia na zrobienie 2 szpagatów?
    Chodzi mi o jakieś sprawdzone metody i ćwiczenia? Filmiki mile widziane?
    Mam zamiar w przyszłości wrócić do sztuk walki a teraz chciałem się spokojnie porozciągać żeby sobie zrobić 2 szpagaty kiedyś się rozciągałem i teraz też zacząłem znowu.
    Żeby później na treningach już nie tracić czasu na rozciąganie.
    a 4 razy w tym po 30min mam czas i mogę się spokojnie rozciągać
    Kilka ćwiczeń na pewno się powtórzy z tymi którymi teraz ćwiczę.
    Czekam na Wasze propozycje
    z góry dzięki
    Cel: 100+ kg, plecy jak szafa i na brzuchu krata :)
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Pochwały: 63

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Re: szpagat

Postprzez feniks1989 » 11 Styczeń 2010, o 00:16

http://www.fight-club.pl/film/489/ tu masz sporo na temat rozciagania i radze cwiczyc codziennie rano gdy miesnie sa rozluznione. Ile masz lat i od jakiego czasu juz sie nie rozciagasz? poza tym mozna byc swietnie razciagnietym i radzic sobie z wysokimi kopnieciami czy frontalnymi kopnieciami na twarz i nie robic zadnego szpagatu dla mnie to zaden wyznacznik. w sztukach walki pracujesz na ugietych kolanach a szpagat robisz na prostych samo ustawienie kosci jest istotne a tego rozciaganiem nie zmienisz. Szpagat jest statyczny walka raczej nie bardzo wiec okresl sie czy chcesz zrobic szpagat czy rozciagac sie pod sztuki walki walka to nie tylko nogi...

Autor postu otrzymał pochwałę
    Nic nie jest takie jak nam się wydaje
    Awatar użytkownika
    feniks1989
    Plutonowy

Pochwały: 4

Postprzez Lord » 11 Styczeń 2010, o 11:47

mam 21 lat rozciągałem się z rok temu i nie dużo mi brakowało do szpagatu.
    Obecnie się rozciągam od 2 tyg i zrobiłem znaczny postęp
    Rozciągam się cały a szpagaty i tak chce zrobić :D
    Codziennie czytałem że ścięgna też muszą się zregenerować i żeby się rozciągać do 2 dzień?
    Moje główne ćwiczenie to takie ze siadam w rozkroku i przybliżam się do ściany i tak trzymam ile dam radę i tak w kółko w takim ustawieniu brakuje mi do ściany jakieś 28cm i szybko się zmniejsza. Robię też motylki i w tym rozkroku dotykam głową kolan itd
    Oczywiście pierwsza dobra rozgrzewka :D
    Cel: 100+ kg, plecy jak szafa i na brzuchu krata :)
    Awatar użytkownika
    Lord
    Generał broni

Pochwały: 63

Postprzez feniks1989 » 19 Styczeń 2010, o 17:25

jasne sciegna musza sie regenerowac ale wszytsko zalezy od intensywnosci osobiscie polecam czestsze (codzienne) treningi(rozciaganie) daje lepszy efekt plynnosc postepow. poza tym mozna cwiczyc przez tydzienn codziennie potem zrobic 3 dni przerwy dle pelnej regeneracji
    Nic nie jest takie jak nam się wydaje
    Awatar użytkownika
    feniks1989
    Plutonowy

Pochwały: 4

Postprzez Cass » 19 Styczeń 2010, o 20:14

Jeżeli trenujesz sztuki walki kopane to nie zalecam ci rozciągania do szpagatu bo spowalnia kopnięcia .Lepiej szybko kopać ,niż ćwiczyć do kopnięć których nigdy w walce nie użyjesz.

Cass
    Szeregowy

Pochwały: 1

Postprzez Oliver » 20 Styczeń 2010, o 12:51

Cass sugerujesz, że wysokich kopnięć nie wykorzysta w walce? czemu tak uważasz?
    to jest świetna alternatywa - czemu? bo nikt na ulicy się tego nie będzie spodziewał:)
    dobry trening rozciągający i szybko pójdzie:) mi to zajęło miesiąc aby wykonać pełen szpagat:)
    wystarczy 15minut codziennie:) do tego dołożyć wysokie kopnięcia na worek po każdym rozciąganiu:)

Nin'i no kakaku de... Subete ni oite, watashi wa tsuyoku naru yo!
    Oliver
    Generał brygady

Pochwały: 42

Postprzez Cass » 20 Styczeń 2010, o 14:07

Sugeruje się wypowiedziom na ten temat mojego trenera , i wielu zawodników kopanych sztuk walki.
    PS. Żeby kopać wysokie kopnięcie np. Mawashi na potylicę /głowę przeciwnika o wzorście 204cm(sparing partner) wystarczyło mi rozciąganie dynamiczne i kopanie w worki ,a chyba jest to coś biorąc pod uwagę ,że mam 177cm :ugeek: .

Oczywiście nie jest to powód do kłótni , lecz wymiana argumentów.Każdy ma swoje zdanie i swoje metody.

Pozdro ,bez napinki ;)
    Cass
    Szeregowy

Pochwały: 1

Postprzez Oliver » 20 Styczeń 2010, o 14:54

Cass ale mnie tak zainteresowało czemu nie zaleca się rozciągania przy sztukach walki kopanych?
    według mnie (oceniam po sobie) nie tracisz na szybkości kopnięć, a wręcz przeciwnie:)
    nikt się nie napina:P przynajmniej nie ja;)
    Nin'i no kakaku de... Subete ni oite, watashi wa tsuyoku naru yo!
    Oliver
    Generał brygady

Pochwały: 42

Postprzez Mateusz67321 » 28 Luty 2010, o 16:46

jeśli jesteś rozciągnięty do szpagatu wysokie kopnięcia mają większą siłę (wiem po sobie).Lord napisze ci w jaki sposób rozciągnąłem się do szpagatu tureckiego(męskiego) i francuskiego(damskiego) w niecałe 9 miesięcy.
    - od razu po obudzeniu robisz lekką rozgrzewkę(tak z 5 min , głównie nogi, trochę plecy[najlepiej skręty tułowia]-jakieś przysiady,kilka pompek, chwilę poskakać)
    - po porannej rozgrzewce luźne wymachy w przód i bokiem(najpierw 1 noga 10 razy w przód potem 2 a potem znowu po 10 tylko nogę podnosimy w bok jakbyśmy chcieli szpagat turecki zrobić z 1 nogą w górze)
    - następnie stajesz w rozkroku i przyciągasz głowę jak najbliżej lewego kolana(trzymasz ok. 10s),później do prawego kolana(znowu 10s przytrzymaj) a później jak najniżej się postaraj opuścić(tzn.głową do ziemi)-przy tym nie zapomnij żeby trzymać nogi w jak najszerszym rozkroku
    - później stajesz ze złączonymi nogami(wyprostowane w kolanach), łapiesz się za kostki(albo za łydki jak nie możesz za kostki), głowa jak
    najbliżej kolan i trzymasz ok.10s i tak 4 razy
    -później siadasz w rozkroku(najlepiej przy ścianie żeby ci się nogi nie dosuwały do siebie) i ćwiczysz tak samo jakbyś stał w rozkroku

-po południu(najlepiej jak z siłowni wrócisz):
    -rozgrzewka(głównie nogi)
    -rozciąganie dynamiczne(wymachy tak jak rano tylko robisz 4x10)
    -rozciąganie stojąc w rozkroku (tak jak rano tylko, że 4 razy ćwiczenie powtarzasz)
    -później siadasz nogi złączone, proste w kolanach, przybliżasz głowę jak najbliżej kolan i trzymasz ile możesz,powtarzasz to 4 razy
    -następnie motylek 2 razy kolana jak najbliżej ziemi(ile wytrzymasz) i raz głowa do palców(ile wytrzymasz)
    -rozciąganie siedząc w rozkroku (tak jak rano tylko 4 razy ćwiczenie powtarzasz)

-wieczorem:
    - tak jak rano

Rozciągając się tak codziennie rozciągnąłem się do szpagatów(męskiego i damskiego) w niecałe 9 miesięcy. Jeśli będziesz często biegał to szybciej rozciągniesz się do szpagatu damskiego.

Mateusz67321
    Starszy plutonowy

Pochwały: 2
    Data urodzenia: 26 04 1994

Postprzez GIGNFR78 » 28 Luty 2010, o 22:19

Jeśli masz fotel dajesz na fotela oparcie noge i schylasz się w strone oparcia przez 5 sekund , 10 seri tak, potem jak masz prawą noge schylasz się lewą reka do prawej nogi, a pożniej schylasz się do nogi której masz na ziemi. Ja tak robie i doszedłem do szpagatu.

Forma i treść ważniejsza niż liczby.
    youtube.com/watch?v=N4txinHPCn0&feature=related tandem 93 hardcord
    youtube.com/watch?v=g4H5gRATnOA 113feat-vitry-allstar na zielonym motorze to ja.
    GIGNFR78
    Starszy sierżant sztabowy

Pochwały: 9
    Miasto: chorzów
    Data urodzenia: 28 11 1978

Następna

Wróć do Sztuki Walki

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość