przez cooler_102 » 16 Luty 2010, o 18:23
Chłopaki potrzebna mi pomoc w ocenie i modernizacji planu. zaczne go za trzy tygodnie, ale juz teraz chce miec wszystko dobrze ulozone:) ciezary oblicze jak bede konczyl fwb. a wiec za dwa tygodnie koncze trening fwb i przymierzam sie do HST. cel masa. po fwb niezle efekty mam, ale wiadome mi jest to, ze ten trening musze zmienic po 6 tygodniach.
Wiekszosc wie co to jest HST ale w roli malego przypomnienia jak powinno robic sie cykle:
1 mikro-cykl (6 treningów): 2 tygodnie treningów 15 powtórzeń (w każdym ćwiczeniu wykonujemy 15 powtórzeń)
2 mikro-cykl (6 treningów): 2 tygodnie treningów 10 powtórzeń (w każdym ćwiczeniu wykonujemy 10 powtórzeń)
3 mikro-cykl (6 treningów): 2 tygodnie treningów 5 powtórzeń (w każdym ćwiczeniu wykonujemy 5 powtórzeń)
4 mikro-cykl (6 treningów): 2 tygodnie treningów 5 powtórzeń negatywnych (w każdym ćwiczeniu wykonujemy 5 powtórzeń negatywnych czyli w ćwiczeniach w ktorych mam taką możliwość 3powtórzenia wykonuje sam, reszte z pomocą partnera w fazie "pozytywnej" czyli np przy wyciskaniu (dwa powt)- fazę 'opuszczania' w tych ostatnich dwóch powtórzeniach wykonuje bez pomocy kontrolowanym ruchem, w innym przypadku czyli kiedy nie trenuje z partnerem - używam obciążeń z ostatniego treningu 5tek czyli 100% jakim zrobimy 5powtorzen lub chcąc dalej progresjonować obciążenia a nie mając partnera treningowego moge robić cluster hst czyli rozkładanie poszczególnych serii na wiecej mniejszych czyli np serię 5powt na dwie serie - 3powt i 2powt.)
z tego co wiem to na wieksze grupy miesni przypadaja dwa cwiczenia, na mniejsze (bicek, tricek) jedno i tego chce sie trzymac.
a to plan (w zalozeniu) na dwa zestawy z tymi samymi partiami, lecz innymi cwiczeniami na dane grupy:) Oczywiscie pewnie podacie mi inne cwiczenia, ale z gory mowie wam, ze wiekszosc cwiczen zmienilem, zeby nie byly takie same jak w fwb...
ilosci cwiczen w seri nie podaje bo wymienilem wyzej i w kazdym micro-cyklu beda sie zmienialy
a seri chce jechac po dwie w kazdym cwiczeniu;)
A!!!
Nogi:
- Przysiady ze sztangą
- Wspiecia na palcach
Klatka piersiowa:
- Wyciskanie sztangi na skosie
-rozpietki na płaskiej
Plecy:
- Martwy ciąg
- Podciąganie sztangi w opadzie podchwytem
Barki:
- Wyciskanie sztangi sprzed głowy