Dzięki za spostrzeżenia - już odpisuje co i jak
michal_fun - barki - być może i przeładowane. Postaram się to zweryfikować - mimo to nie przekroczyłem ogólnie przyjętych kanonów w seriach jeśli chodzi o barki [do 12 serii na małe partie]. Widziałem to tak: Wyciskanie młotkowe angażujące całe barki + unoszenie ramion na poszczególne aktony osobno [przód, bok, tył]. Plecy - drążek "pożyczony" od rafiego, więc chcę to sprawdzić. Wiosło hantelką, bo przez dość długi czas ostatnio wiosłowałem sztangą i mam ją w du.. powyżej uszu. MC robie rumuński, żeby utrzymać stałe napięcie mięśniowe oraz ze względów położenia mojej siłowni. Dałem do tego dzień dobry bardziej w celu rozciągnięcia mięśnia po ciężkim martwym. Mały ciężar, dokładna technika - na dobicie. Triceps - myślę, że zostanę przy swoim. Również od dawna robię franc sztangą. Teraz chciałem zamienić na franc hantelkami jako pierwsze, żeby obie ręce pracowały osobno przez co więcej można z nich wykrzesać i zapobiega to niesymetrycznej budowie [przy cwiczeniu sztanga mocniejsza ręka więcej podnosi i w efekcie inaczej rośnie] później franc sztangą siedząc, żeby zrobić tric w innej płaszczyźnie oraz jednorącz na rozciągnięcie/dobicie. Biceps - założenie podobne jak triceps. Chcę najpierw zmęczyć obie ręce równomiernie, poza tym wiecznie bic sztanga jako pierwsze ćwiczenie
Trzeba pozmieniać. Jako drugie dałem sztangę, żeby wybić bicepsa a na koniec modlitewnik jednorącz - rozciągnięcie/dobicie
Lord - klatka - nie zacznę od wyciskania płasko, bo uważam, że nie potrafię wykorzystać pełni mocy tego ćwiczenia/nie podoba mi się/są lepsze na klatę ^^ We wcześniejszym planie zaczynałem od skosu górnego - teraz chciałem zacząć od skosu dolnego. Wyciskanie młotkowe na płaskiej - bardzo fajnie mi wchodzi na całą klatę - jak pierwszy raz robiłem to byłem bardzo mile zaskoczony więc również chciałbym zostawić. Co do kolejności - hmm. wcześniej było klata skos dodatni, i klata płasko. Więc teraz chciałem klata skos ujemny, później klata płasko. Delikatnie na wykończenie klata skos dodatni i rozpiętki jako rozciągnięcie/dobicie. Dipsy - również uważam, że fajne ćwiczenie, tylko, że po jakimś czasie trzeba zmian
Poza tym mam lekki uraz do tego ćwiczenia bo po nim właśnie bark mi się lekko "popsuł."
rafimoc - no tu będzie trochę pisania. Fajnie, że całkowicie napisałeś plan jak to widzisz
Wczuwasz się ^^ Połączenie partii - no w to jestem w stanie pójść, bo może i racja - chociaż widziałem takie połączenia i względem wielkości mięśnia wydawało mi się to sensowne. Nie wiem jak będzie wyglądał trening klaty a później jeszcze pleców - może to być bardzo niemiłe. Pomyślę. Rotatory ćwiczę na każdym treningu, zawsze w rozgrzewce, bo po małej kontuzji barków traktuje je po matczynemu
1. Klatka + Biceps -
tu miało być chyba "+ Plecy" Wyciskanie na plaskiej sztanga/sztangielkami zamiennie co tydzien -
nie lubię/nie czuję klaty sztangą płasko. wolę hantelki. lepiej się nimi ćwiczy jak dla mnie.Wyciskanie skos dol + wyciskanie skos gora seria laczona -
ciekawe.rozpietki plasko/dol/gora zamiennie co tydzien -
można by i tak zrobićPodciaganie na drazku szeroko,wasko,neutral w trisecie -
to zrobię, bo jak mówiłem - będę ściągał od Ciebiewioslowanie sztanga w opadzie -
wolę hantelek, bo sztangą robiłem ostatnie - dużo czasu MC -
sam MC na prostowniki gdzie ćwiczę je 1x/week, myślałem, żeby dodać dzień dobry jako dobicie/rozciągniecieszrugsy -
sprawa jasna - przód/tył/hantle/sztanga - kwestia indywidualna...2. Nogi:
przysiady ze sztanga na barkach + wspiecia na palce na tym samym ciezarze w serii laczonej -
zgadzam się na to wykroki -
OKuginanie podudzi + wyprosty -
niestety zostaje MC na prostych, bo mam tylko do dyspozycji wolne ciężary, poza tym fajnie daje po dwójkach3.Wolne
4. Barki
Wyciskanie siedzac -
hantle lepsze IMO, bo angażuje się każdy bark osobno. podciaganie wzdluz tulowia -
to mi bardziej wchodzi na czworoboczne[kaptury], więc raczej nie dam do barkówunoszenie bokiem -
OK+ coś na tył5.Wolne
6. Biceps i Triceps
Uginanie stojac (moze byc 21) -
ok jako ćw nr 2uginanie z supinacja nadgarstka -
ok jako ćw nr 1modlitewnik
ok - na koniec Wyciskanie wasko/francuz zamiennie co tydzien -
francuz jest fajny, tylko, że wolę zamienić na hantelki, bo robiłem sztangą przez X czasu. porecze -
może być ciężko po dobrym francuziepompki tylem -
strasznie niewygodnie mieć kilkanaście kilo na jajkachDo tego jak chcesz przedramiona i brzuch to:
Uginanie nachwytem stojac
Uginanie nachwytem siedzac
Uginanie podchwytem siedzac
Unoszenie nog w zwisie na drazku + unoszenie wyprostowanych nog lezac w serii laczonej
Brzuszki lub spiecia na skosie
skrety ze sztanga na barkach lub to co Ty masz
Brzuch i przedramiona to intuicyjna kwestia, więc tu poradzęZwis na drążku dałem do treningu przedramion, więc chyba nie jest to złe, żeby tak je ćwiczyć ^^.
Moje cele - poprawić ręce [dlatego na osobnej sesji], powiększyć czworoboczne [dlatego plecy osobno oraz zdecydowałem się na ciężki drążek], powiększyć kaptury [bo zostały zaniedbane] no i klasycznie poprawić resztę
Obawiam się, że może być mi ciężko z tą klatą + plecami. Może do pleców dać barki? albo do nóg?