przez Deny » 22 Maj 2011, o 01:39
Od poniedziałku zabieram się za te rotacje z hantlami. Myślę, że będę wykonywał to codziennie, tempo 6 na 6, rotacja wewnętrzna jak i zewnętrzna 4 serie po 30 powtórzeń (jeżeli źle to zaplanowałem, to proszę o korektę). Ponad to chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób ćwiczyć, aby nie pogorszyć kontuzji. Poniżej zamieszczam plan, który ostatnio wykonywałem.
Poniedziałek (klatka, biceps, przedramiona, brzuch)
Rozgrzewka (krążenia, wymachy, wykonywanie serii rozgrzewkowych z 3 kg hantlami)
Klatka:
Wyciskanie sztangi na ławce prostej 70kg 4 serie do 6 pow (chciałem trochę zaskoczyć mięśnie oraz nabrać siły, gdyż spadła po przerwie)
Maszyna na skos góra - wyciskanie jednorącz 4 serie po 8 pow
Wyciskanie sztangi na ławce prostej wąskim uchwytem (na środek klaty, łokcie szeroko) 45kg x8,50kg x8,50kg x7,50kg x6
Rozpiętki na bramce 4 serie po 10 pow
Biceps:
UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI STOJĄC PODCHWYTEM(Z „SUPINACJĄ” NADGARSTKA) 13kg x12,15kg x12,15kg x10
UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI STOJĄC (UCHWYT „MŁOTKOWY”) 11kg x12,12kg x12,12kg x10
UGINANIE RAMIENIA ZE SZTANGIELKĄ W SIADZIE-W PODPORZE O KOLANO 9kg x12,9kg x10,10kg x8
Przedramiona:
UGINANIE NADGARSTKÓW PODCHWYTEM sztangą na stojąco za sobą 4 serie 30 kg po 25 pow (do pieczenia przedramion)
UGINANIE NADGARSTKÓW NACHWYTEM hantlami w oparciu o ławeczkę 4 serie 8kg do 25 pow (do pieczenia przedramion)
Brzuch:
Unoszenie nóg w leżeniu na ławeczce 4x20
Skośne brzucha w leżeniu bokiem 4x20
Spięcia brzucha z nogami w górze z ciężarem (talerz 15kg) 4x20
Wtorek przenoszenie hantla, triceps (w domu)
Rozgrzewka
Przenoszenie hantla 15kg 4x10(bo w dniu, gdy robiłem klatę, nie bylem w stanie wykonywać tego ćwiczenia ze względu na lekki ból i "blokowanie" się barku oraz strach przed jego wypadnięciem)
Triceps:
Wyciskanie francuskie hantelek w leżeniu 8kg x10, 8kg x8, 8kg x7, 8kg x5
Prostowanie ramion ze sztangielką w opadzie tułowia 6kg 4 serie po 12 pow
*Wyciskanie francuskie hantelek na stojąco (i tutaj był problem, gdyż wypadł mi 2x bark, więc zmieniłem to ćw)
Wyciskanie francuskie hantla w siadzie 20kg 4 serie po 12 pow
Środa nogi, brzuch
Rozgrzewka
Suwnica (do kąta prostego) 120kg x8, 140kg x8, 160kg x8, 160kg x8
Prostowanie nóg na maszynie 4 serie po 8 pow
Uginanie w leżeniu na maszynie 4 serie po 8 pow
Przywodziciele 4 serie po 8 pow
Łydki na maszynie w superserii ze wspięciami na palce bez ciężaru 5 serii po 25 pow
Brzuch:
Czwartek barki, kaptury (w domu)
Rozgrzewka
Barki:
Arnoldki 9kg 4 serie po 15 pow (wydaje mi się, że troszkę bark jest wtedy niestabilny i boję się, że wypadnie)
Unoszenie hantli do przodu 10kg 4 serie po 12 pow
Unoszenie hantli bokiem w górę 9kg 4 serie po 12 pow
Unoszenie hantli wzdłuż tułowia 15kg 4 serie po 10 pow
Kaptury:
Wznosy ramion (szrugsy) a w zasadzie 1 ramienia, potem drugiego, bo mogę tylko na 1 hantel naładować 20kg 4 serie po 12 pow
Piątek plecy, tył barków, brzuch
Rozgrzewka
Plecy:
Podciąganie na drążku do klatki 4 serie po 8 pow
Wiosłowanie hantlem 26kg 4 serie po 8 pow
Wiosłowanie sztangą podchwytem 50kg x8, 55kg x8, 55kg x8, 60kg x8
Prostowniki grzbietu (wychylenie tułowia na maszynie) z ciężarem 10kg 4 serie po 8 pow
Rozciąganie na motyle na maszynie 4 serie po 10 pow
Tył barków:
Unoszenie sztangielek w opadzie tułowia 8kg 4 serie po 12 pow
Brzuch:
Sobota - 50 min basenu