Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Trening
  • Tydzien regeneracji po treningu? BUJDA - kontrowersja!

Podstawą w każdej dziedzinie sportu jest trening. W dziale wszystko na temat treningów i ćwiczeń, dowiesz się jak poprawnie trenować aby nie nabawić się kontuzji oraz osiągnąć założony cel.

Moderatorzy: Michał Bodzioch, playandwin24

Re: Tydzien regeneracji po treningu? BUJDA - kontrowersja!

Postprzez slim shady » 29 Marzec 2011, o 11:18

Odniosę się do kilku pierwszych postów bo reszty nie mam czasu czytać

Mariusz Pudzianowski - ciezkie treningi silowe + praca na budowie w latach mlodzienczych!
    Szymon Kolecki - sztangista - pracowal jako dekarz i dzwigal monstrualne ciezary
    Svend Karlsen - strongman z kraju skandynawskiego - robil ciezki trening i do tego pracowal na kurtrach rybackich wylawiajac ciezkie sieci

Goście o masakrycznej genetyce, takich przykładów jest więcej i to nawet w śród kulturystów. Niestety nie wszyscy mają taką zdolność regeneracji.

Ba! Ludzie pracujacy na wsi robiacy ciezki trening wcale nie byli opoznieniu w rozwoju masowym czy silowym - 0 stagnacji!! wiec co to za nowoczesne bujdy, zeby tydzien sie regenerowac??dla mnie to absurd - jesli sadzicie inaczej to w zyciu nie zrobiliscie dobrego treningu!

Masz rację nie wiem co to ciężki trening ;)

To że nie lubisz splitu to nie znaczy, że musisz atakować ten system.
    Przypomnę, że mięśnie rosną gdy odpoczywamy, a nie gdy ćwiczymy. Co w tym złego że mięsień będzie odpoczywał kilka dni po takim treningu po którym będzie rozsadzony pompą i będzie bolał, a przez następne dni będą zakwasy ? no co ? nie urośniemy ?

Idac dalej : Masa wyrobiona malymi ciezarami - zgoda do PEWNEGO STOPNIA - bowiem sile mozna rozwijac caly czas, a co jesli masa stanie jak sie ratujemy?? zwiekszamy obciazenie! wiec teraz tak: po cholere isc naokolo skoro i tak wszystko sie skonczy na ilosci kg na sztandze?? NIE ODBIERAJMY SOBIE POTENCJALU TRENINGOWEGO! Rozwijajac sile zyskujemy od groma masy miesniowej - czystej masy miesniowej z odpowiednia miska!!

Tu się zgodzę, żeby wskoczyć na wyższy poziom kulturyści robią również cykle siłowe
    niech ktoś mi wyjaśni, dlaczego ludzie kierujący się teoria mała partia - krótka regeneracja, duża partia - długa regeneracja,
    szybko popadają w stagnację?

jak ktoś nie umie ćwiczyć to popada w stagnację

przychodzi taki początkujący i mówi mu się "nie trenuj ciężkimi kilogramami, na to przyjdzie czas"?
    bo ma nauczyć się techniki? i co taki delikwent potem uczy się tej techniki rok, 2 lata i co? dosłownie GÓWNO...

zła technika, a co gorsze kontuzja nie wprowadzi go na wyższy poziom

myśląc logicznie, nogi czy plecy to ogromne partie mięśniowe, uważacie, że dacie rade je tak skatować na jednym treningu,
    że do następnego treningu nie zdążą się zregenerować?

trzeba tez pamiętać o CUN treningi nie mogą mieć przesadzonej objętości

myśląc jeszcze dalej, macie bicepsa robicie go 2razy w tyg (duże partie raz), biceps to mały mięsień,
    i z tego powodu może się krócej regenerować?

bicepsa robię raz na tydzień i nie narzekam :D

przy pewnym zaawansowaniu danego planu niekiedy nawet na drugi dzień nic nie czujecie!! i ja się pytam co to wtedy za trening?

nie zawsze zakwasy są wyznacznikiem dobrego treningu ;)

Powiem wiecej: ZADEN Z SZANUJACYCH SIE SPORTOWCOW NIE JEDZIE SPLITEM!

Zalezy od celu, jeśli komuś zalezy na ogólnorozwojowym treningu co przy wiekszości dyscyplin jest ważne więc w gre wchodzi FBW, ale jeśli ktoś idzie w kierunku sylwetkowym ;)

Pewnie mnie zlinczujecie za to, ale na splicie tez da się wyrabiać siłę ;)

Splity powstaly nie dla ludzi, a dla STERYDOW i czas otworzyc ludziom szeroko oczy, jaka propaganda sa zalewani z gory na dol i na dodatek jeszcze w to wierza.

widocznie jestem naiwny, albo po prostu widzę efekty (raczej to drugie), a sterydów nie stosuje

Kolejny paradoks - chlopaki ktorzy ciezko "trenowali" na swe splitowe 40cm w ramieniu boja sie biegac z mysla ze im spadnie - smiech na sali!! Pudzian przy bicepsie 47cm biegal i robil swoje! Marcin Dolega przy bicepsie 47cm rowniez biega, a rwie nad glowe 202,5kg ! i co spada im?? NIE! A biegali od zawsze... parodia to co sie teraz dzieje.

Wywiady robisz z tymi ludźmi czy jak ? że wiesz że akurat sami splitowcy boją się biegać ?

A teraz do tych co atakują split - mieliście kiedyś do czynienia z porządnym dzielonym ?? FST 7, ALRI i jego odmiany ? Domyślam się, ze nie.
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Pochwały: 80
    Miasto: Szczecin

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez Oliver » 29 Marzec 2011, o 11:27

Slim prowadziłem relację nawet na FST 7;) i sobie go pięknie chwaliłem, ale umywa się do aktualnego FBW na którym jadę...
    co nie znaczy, że FST 7 jest zły, jest dobry:)
    ale to nie jest 3-dniowiec... i wygląda zupełnie inaczej niż przeciętny split
    Nin'i no kakaku de... Subete ni oite, watashi wa tsuyoku naru yo!
    Oliver
    Generał brygady

Pochwały: 42

Postprzez slim shady » 29 Marzec 2011, o 11:34

Oliver są plany które bardziej i mniej nam podchodzą ;) Mi akurat podchodzą i splity i FBW więc wszystkie te systemy szanuje
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Postprzez Oliver » 29 Marzec 2011, o 11:48

no jak kto woli, ja widzę ogromną przepaść pomiędzy jednym i drugim:) między innymi po sobie
    SPLITem jak ktoś potrafi zarządzić to dobrze na tym pojedzie, jak nie potrafi to guzik z tego będzie...
    i tu nie ma co całej winy zganiać na genetykę... 5-10% genetyka, reszta to ciężka praca (trening, dieta)
    rezultaty opierdzielania się widzę w relacjach na konkurencyjnym forum:) są ludzie, którzy naprawdę ciężką robotę robią,
    ale to mniejszość... większość się totalnie opierdziela, a znajomym plotą, że "kulturystykę" trenują... dla mnie to coś nie halo:)
    "bo ja ektomorfikiem jestem"... godne pożałowania, a wszyscy kulturyści urodzili się z wagą 100kg i pięknym umięśnieniem:)
    ja pełen szacunek tam mam głównie dla Arusa, naprawdę kawał takiej roboty wykonał, że szok:) i jak mnie pamięć nie myli,
    większość zrobił na splitach:)
    Oliver
    Generał brygady

Postprzez Kwachu » 29 Marzec 2011, o 12:00

Genetyka jest najważniejsza, bez niej pewnych granic nie przeskoczysz.
    Kulturysci to jedno a 'szczawik" z siłki to drugie :)
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Postprzez Oliver » 29 Marzec 2011, o 12:05

przeskakują, soczkiem, ale to inna bajka...
    po to powstały kategorie wagowe w kulturystyce, żeby każdy miał szanse się spróbować:)
    ale człowiek to istota pazerna, dojdzie do 90-100kg suchego mięsa, jednemu to starczy, drugi zapragnie 150kg... to już choroba
    genetyka swoją drogą, osobowość swoją drogą, ktoś może mieć predyspozycje genetyczne ale jest matołem i tego nie wykorzysta...
    ktoś inny będzie szedł na przekór genetyce i naprawdę wiele osiągnie:) ale do tego potrzeba charakteru i pracy.
    no właśnie Kwachu, taki szczawik niech lepiej powie "interesuję się kulturystyką" zamiast słowa "uprawiam",
    to wtedy mogę się pogodzić z faktem, że ktoś po kilku latach treningu tak naprawdę mizernie wygląda i ma mizerną siłę..:)
    Oliver
    Generał brygady

Postprzez slim shady » 29 Marzec 2011, o 12:08

No niestety dużo osób się nie przykłada, albo coś odpuszczą z treningu, ale zmniejszą niepotrzebnie ciężar, dieta kuleje i tak na prawdę są sami winni a najlepszy trening nic nie da.

No Aruś na splitach leciał, Cielu7 też (możecie nie kojarzyć) a występował w jakiś zawodach kulturystycznych
    No pain, no gain !
    Awatar użytkownika
    slim shady
    Chorąży

Postprzez rafimoc » 29 Marzec 2011, o 15:14

Slim widze jestes mocno nie w temacie. Nie neguje splitow samych w sobie - neguje glupie podzialy - beznadziejne 3-dniowe. 4-5 dniowe sa OK!

"Przypomnę, że mięśnie rosną gdy odpoczywamy, a nie gdy ćwiczymy. Co w tym złego że mięsień będzie odpoczywał kilka dni po takim treningu po którym będzie rozsadzony pompą i będzie bolał, a przez następne dni będą zakwasy ? no co ? nie urośniemy ?"

Rozumiem, ze jak ludzie w latach 50-tych robili bicepsy 3x w tyg i tricepsy na pelnym bolu + ciezko pracowali na rodzine tzn ze sie nie regenerowali?? BUJDA!

Nie istnieje cos takiego jak regeneracja miedzy-sesyjna, miedzy-seryjna to jest ODPOCZYNEK!
    Pelna regeneracja nastepuje kiedy nie bedziemy cwiczyc conajmniej tydzien!

Dalej "rozsadzony pompa i bedzie bolal" wybacz, typowe myslenie czlowieka ktory sie pompuje. Pompa wyznacznikiem treningu??! zbior fluidow w jednym konkretnym miejscu! dam skrajny przyklad - czlowiek ktory od 2 dni nie jadl tez jej uswiadczy tzn ze zrobil dobry trening>?! albo inaczej: czlowiek zrobiacy 3kg hantlami tez jej uswiadczy - znaczy ze zrobil dobry trening?! moze warto sie nad tym zastanowic.

"trzeba tez pamiętać o CUN treningi nie mogą mieć przesadzonej objętości"

A wiesz kiedy wypala sie CUN?? wtedy kiedy nie zsynchronizujemy psychiki z ciezarami - TAK!
    Kiedy mamy juz porzadne obciazenie ale glowa odpuszcza to odpuszcza i cialo, nie ma wyraznych przesylow nerwowych jak bylo wczesniej, ale nadal to dzwigamy dlatego tak wazne jest miec zawsze PELNA MOTYWACJE! Przetrenowaniem, obciazeniem CUN itp itd kulturystyczne gazetki straszą nad od lat - dla poczatkujacego moze to i dobra wiedza (wskazowkowa) ale nie dla czlowieka ktory robi przysiady 3x w tyg z martwymi ciagami i NIC MU NIE JEST! Wyniki w gore, przetrenowania 0!

"nie zawsze zakwasy są wyznacznikiem dobrego treningu ;)"

Zgoda. Nie zawsze o DOMS o tym swiadczy, ale DOSYC CZESTO - to oznaka tego ze ruszylismy docelowa partie - DOMS najczesciej sie pojawia po kosmetyce i mega ciezkich cw. zlotych - czyli w rezultacie na FBW jestesmy caly "zakwaszeni" od stop do glow.

"Pewnie mnie zlinczujecie za to, ale na splicie tez da się wyrabiać siłę ;)"

Taaa... jak ktos ma poukladane i zrobi konkretny 4-5dniowy, a nie 3 dniowy gdzie jest 3cw na nogi (fuck!) i az 5 na barki - sezonowe podejscie.

Zawsze bede negowal z dupy wziety 3-dniowy tj. Klata biceps, Plecy triceps, Nogi barki - polaczenie najgorsze z mozliwych! Jedyne co bym robil w sferze 3 dniowej to:
    -Gora,srodek,DOL
    -Push,Pull,Legs

tyle.

"No niestety dużo osób się nie przykłada, albo coś odpuszczą z treningu, ale zmniejszą niepotrzebnie ciężar, dieta kuleje i tak na prawdę są sami winni a najlepszy trening nic nie da."

Ow dieta mowmy wprost: ZDROWE ODZYWIANIE bo wiekszosci nie stac na diete ksiazkowa i musza manipulowac w sferze treningu.

Co do tamtego forum to nawet sie nie wypowiadam bo panuje tam taka zubozala wiedza ze szok!
    Przyklad: "moderator" mtm - " a nog nie zrobilem i chuj"

Co to kurwa za podejscie??!
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

Postprzez Kwachu » 29 Marzec 2011, o 15:33

"FBW jestesmy caly "zakwaszeni" od stop do glow."
    Czyli inaczej pisząc napisałeś że na FBW jestesmy w stanie stagancji, to jak jest wreszcie?

Co do tamtego forum to nawet sie nie wypowiadam bo panuje tam taka zubozala wiedza ze szok!
    Przyklad: "moderator" mtm - " a nog nie zrobilem i chuj"

A co ma piernik do wiatraka? Moderator jest od pomocy na forum i pilnowania działu, a to co robi na siłowni to całkiem inna sprawa.
    Nie chce Cię martwić ale wiedza tam jest wieksza nisz na naszym forum, zobacz przykład działu zywienie? To co jest u nas to śmiech na sali.
    Odpowiedzi są na odczepke czyli masz link spiepszaj.
    Awatar użytkownika
    Kwachu
    Generał broni

Pochwały: 112

Postprzez rafimoc » 29 Marzec 2011, o 15:46

"Czyli inaczej pisząc napisałeś że na FBW jestesmy w stanie stagancji, to jak jest wreszcie?"

PISALEM WYRAZNIE O DLUGOFALOWEJ PROGRESJI, TAK CZY NIE??!!

"A co ma piernik do wiatraka? Moderator jest od pomocy na forum i pilnowania działu, a to co robi na siłowni to całkiem inna sprawa.
    Nie chce Cię martwić ale wiedza tam jest wieksza nisz na naszym forum, zobacz przykład działu zywienie? To co jest u nas to śmiech na sali"

Moze i smiech na sali - malo mnie to interesuje.
    Ale skoro taki moderator jeden z drugim trzyma ta swoja diete i robi wyniki po 6 latach przysiad 100kg i mu cos peka w kregach to to normalne nie jest:)) albo nie robi nog...ale diete trzyma - parodia czlowieku.
    NIE SZTUKĄ JEST ZJEŚĆ/WBIĆ DUŻE ILOŚCI STEROIDÓW. SZTUKĄ JEST DOJŚĆ DO WSZYSTKIEGO BEZ NICH - Z JAJAMI DO CIĘŻKIEGO TRENINGU I CHARAKTEREM, KTÓRY PRZYCIĄGA TYLKO SILNE OSOBOWOŚCI!

indywidualne odpłatne doradztwo po wczesniejszym uzgodnieniu na PW
    rafimoc
    Generał broni

Pochwały: 332
    Miasto: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Trening

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość