Po co nam dieta ??Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie jesteśmy w stanie nabrać "masy". Żeby zacząć tyć powinniśmy jeść więcej od naszego zapotrzebowania kalorycznego. Jednak nie jest tak różowo, powinniśmy wybierać odpowiednie produkty. Bo co to za problem wybrać się do pierwszego lepszego fast food'a i w jednym posiłku dobić dzienne zapotrzebowanie. Niestety taki sposób jedzenia zagwarantuje nam wzrost masy ... ale tłuszczowej. Więc jak to jest ? Powinniśmy odpowiedni komponować nasze posiłki, tak żeby posiłek miał odpowiednią ilość węglowodanów, białka i tłuszczy i co ważniejsze był zdrowy.
Kilka wskazówek :- Wybierajmy węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (np. brązowy ryż, kasza, płatki owsiane)
- Najlepiej jakby białko było zwierzęce. Możliwe jest również skomponowanie tak posiłków, że białka roślinne będą miały odpowiedni aminogram aminokwasów i będą dorównywały mięsu.
- Nie zapominajmy o zdrowych tłuszczach. Przykładowe tłuszcze : Oliwa z oliwek, Olej lniany, Orzechy, Siemie lniane, Omega 3, Ziarna słonecznika itd.
- Jedz warzywa ! Zawierają dużo witamin i minerałów oraz błonnika i wiele mikro i makro elementów. Dodatkowo nie jedząc warzyw narażamy się na obnizone pH ktore powoduje przyspieszony rozkład aminokwasow i ujemny bilans azotowy
- Staraj się unikać smażonych posiłków ( od czasu do czasu można zjeść
)
- Jedz od 5-7 posiłków dziennie
- Jedz co 2-3 h, a nawet 4 h (musisz się wczuć w swój organizm i sam wybrać czas dzięki któremu Twój organizm bedzie czuł się optymalnie
- Po treningu posiłek powinien zawierać węglowodany proste oraz białko szybko wchłanialne, unikaj tłuszczy w tej porze.
- Musisz się nauczyć jeść - ludzie zwracają się do mnie z wieloma problemami. Często jest to problem z nabieraniem masy, sprawdzam ich diety i wszystko wydaje się ok, ale często dowiaduję, się że jedzą duże mniejsze posiłki bo nie dają rady ... jedząc ponizej swojego zapotrzebowania nie mamy co liczyć na piękną muskulaturę
- Jak nie jesteś w stanie skomponować pełnego posiłku to możesz kupić gainera/białko którymi będziesz uzupełniał posiłek
Trochę matematyki ...Mężczyzna:
1. mnozymy wage x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x wspolczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Kobieta:
1. mnozymy wage x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x 0,9 = poprawny BMR dla kobiet
3. poprawiony BMR x wspolczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Wspolczynnik aktywnosci:
Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca fizyczna przez wieksza czesc dnia)
Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca 'na nogach')
Srednio Aktywny = 1.1 - 1.2 (Cwiczenia 3 razy/tydzień + praca siedząca)
Nisko Aktywny = 1 (brak cwiczen + praca siedzaca)
Kiedy już obliczymy nasze zapotrzebowanie kaloryczne musimy teraz obliczyć jaki będzie nasz rozkład na węglowodany, białko i tłuszcze
Bialka 1g = 4kcal
Weglowdany 1g = 4kcal
Tluszcze 1g = 9kcal
Sugerowane i ogólne dzienne spożycie (są to tylko przykładowe dawki i każdy organizm ma inne zapotrzebowanie):
Bialko od 1,5 do 1,8g na kazdy kg wagi (suchej masy)
Weglowdany do 6g na kazdy kg wagi
Tluszcze do 2g na kazdy kg wagi
Co powinniśmy jeść a co unikaćAutor :
slim shady
Pochwały przyznane za posta: 4