Czy te diety odchudzają ? W większości wypadków tak. Tylko nasuwa się pytanie o co chodzi w odchudzaniu ?
Chyba wszyscy się zgodzimy i wiemy że chodzi o pozbycie się tkanki tłuszczowej. Niestety większość diet "zbija" wagę kosztem mięśni, a dopiero potem rusza tłuszcz. Diety z czasopism nie są przemyślane, stawiają tylko na skuteczność. Co z tego że schudniemy 10 kg w miesiąc na nowej diecie bananowej czy kapuścianej, jak ta waga z powrotem wróci i to z nawiązką. W dietach z czasopism nie troszczą się o zdrowie i skuteczne odchudzanie. W większości diet widać braki wartości odżywczych. Przy źle zbilansowanej diecie jesteśmy narażeni na niedobory witamin i minerałów oraz cennych makro i mikro elementów, przedawkowanie witaminy (w zależności od diety), mała ilość dostarczonego błonnika - kłopoty w trawieniu, wcześniej wspomniane spalanie mięśni, rozstępy, stan ketozy który może odbić się na naszym organizmie, wzrost kortyzolu - hormonu stresu, przyśpieszone procesy starzenia - niezbędne antyoksydanty, brak niektórych składników pokarmowych może doprowadzić do osłabienia stawów, osteoporozy (słynne eliminowanie nabiału za wszelką cenne - jak wiemy nabiał jest cennym źródłem wapnia). Chyba wszystkie diety opierają się na jednym - jak najmniejsza ilość kalorii. Zgadza się, żebyśmy chudli musimy spożywać mniej kalorii niż potrzebujemy. Ale te liczby powinny być rozsądne. Niestety w zbyt gwałtownych zejściach z kalorii organizm szuka źródła energii, niestety nie znajduje go w pożywieniu i jest zmuszony "zjadać sam siebie". Dużo diet w założeniach ma ograniczenie tłuszczy niemal do zera. Tłuszcze mają bardzo ważne funkcję w organizmie:
- są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii (dostarczają 9kcal z 1g)
- nagromadzony w tkance tłuszcz chroni przed nadmiernym wydzieleniem ciepła, pozwala na
adoptowanie się w niskiej temperaturze, wewnątrz organizmu utrzymuje narządy w stałym położeniu, zapobiega ich przemieszczaniu się.
- odłożone w organizmie lipidy są magazynem wody, 30-50% tkanki tłuszczowej stanowi woda, spalenie 100 g tkanki tłuszczowej wyzwala 107 g wody.
- mieszane tłuszcze pożywienia są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (witamina F).
- tłuszcze w pożywieniu oszczędzają gospodarkę białkami i witaminami z grupy B.
- mają dużą wartość sytną - hamują wydzielanie soku żołądkowego, podnoszą smak potraw.
- pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrzkomórkowych.
Jak widać eliminowanie tłuszczy nie jest zbyt mądrym rozwiązaniem.
Skoro te diety są złe to jakie są dobre ?
Najlepsze są diety, które są najzwyczajniej w świecie zdrowe. Mają dużą ilość warzyw, umiarkowaną ilość owoców. Białka,węglowodany,tłuszcze są odpowiednio zbilansowane. Trzeba odżywiać się z głową, żebyśmy mogli osiągnąć to co chcemy, bez problemów zdrowotnych.
Autor postu otrzymał pochwałę