Tomasz Mrowiec
http://www.profi-dieta.pl
Wstęp
Hemoglobina to barwnik krwi o kolorze czerwonym (zawartym w erytrocytach), którego główną funkcją jest wiązanie jak i transport gazów oddechowych.
Hemoglobina to białko allosteryczne, które powstaje w erytroblastach i retikulocytach, natomiast znajduje się w erytrocytach we krwi obwodowej.
Budowa

Hemoglobina zbudowana jest z globiny, a więc z białka, które składa się z 4 łańcuchów oraz z 4 cząsteczek hemu.
Każda taka cząsteczka hemu zawiera atom żelaza, który umożliwia wiązanie cząsteczek tlenu.
Ciekawostki:
• Hem jest związkiem organicznym i to właśnie on nadaje hemoglobinie jak i krwi czerwony kolor.
• Średnie procentowe stężenie Hemoglobiny w poszczególnych krwinkach wynosi 34%.
Normy hemoglobiny
Normy hemoglobiny są odpowiednio zróżnicowane dla kobiet i mężczyzn oraz posiadają bardzo szeroki zakres prawidłowego wyniku.
Normy dla kobiet:
11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l)
Normy dla mężczyzn:
12,5-18,0 g/dl (7,8-11,3 mmol/l)
Równowaga kwasowo-zasadowa a hemoglobina
Równowaga kwasowo-zasadowa, która jest ogromnie ważna w każdej diecie z większa ilością białka to stan naszego organizmu, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.
Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.
Właściwości buforowe krwi są związane z obecności:
1. Buforu wodorowęglanowego
2. Buforu fosforanowego
3. Białek osocza, które wiążą kwasy i zasady
4. Krwinek czerwonych
Miedź a hemoglobina
Miedź z racji, iż aktywuje enzym, który jest niezbędny do budowy erytrocytów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krwiotwórczego, a więc uczestniczy w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem bierze udział w procesach utleniania i dostarczaniu tlenu do tkanek.
Witamina B6 a hemoglobina
Nie często o tym się mówi, natomiast jedną z właściwości witaminy B6 jest jej ogromna rola w produkcji hemoglobiny – jest ona niezbędna do jej produkcji.
Witamina C a hemoglobina
Witamina C bierze udział w przyswajaniu żelaza oraz bezpośrednio w syntezie hemoglobiny.
Żelazo a hemoglobina
Z racji iż, żelazo jest najważniejszym składnikiem hemoglobiny jest ono niezbędne do tworzenia się czerwonych ciałek krwi w naszym szpiku kostnym. Żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje je do płuc.
Niedokrwistość
Brak lub niedobór żelaza powodować może zmniejszanie się poziomu hemoglobiny w erytrocytach, co z kolei powodować może niedokrwistość czyli bardziej popularną anemie.
Podwyższona hemoglobina
Zwiększenie poziomu hemoglobiny we krwi bardzo często występuje u sportowców – w szczególności wytrzymałościowych. Taki stan rzeczy spowodowany jest zwiększonym zapotrzebowaniem tlenowym
Ciekawostka:
Z racji, iż następuje tutaj bardzo prosta relacja – im więcej hemoglobiny we krwi tym lepiej dotlenione mięśnie, a więc lepsza kondycja i lepszy wynik. Wielu sportowców z tego powodu zażywa bardzo duże dawki witaminy B12, która zwiększa erytropoeze, czyli powstawanie krwinek czerwonych.
Oczywiście o aspekcie dopingu pisać tutaj nie będę bo nie wypada, ale temat jest bardzo znany, chociażby przez wpadki kolarzy.
Ponadto zwiększenie stężenia hemoglobiny może być również następstwem zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej (np. odwodnienia).
Autor postu otrzymał pochwałę