Szybkie logowanie
  • Strona główna Metodyka Zdrowie
  • Problem z przedramieniem

Zdrowie i medycyna czyli kontuzje, bóle mięśni, urazy, skurcze, stłuczenia itp - dowiedz się jak im zapobiegać i jak je leczyć.

Moderator: Michał Bodzioch

Re: Problem z przedramieniem

Postprzez Mayth » 26 Sierpień 2010, o 19:37

Marchewka napisał:Robisz uginanie prostą czy łamaną sztangą? Jeśli prostą to zmień szybkciutko na łamaną. To właśnie prosta sztanga przy uginaniach psuje nadgarstek.

Myślę że to mogłoby pomóc ale póki co nie mam kasy na łamany gryf, a w pierwszej kolejności do zakupu idzie i tak obciążenie. Nie mam dostępu do full osprzętu.

dazid_18 napisał:Uzywaj rekawiczek ze sciagaczami.

Używam odkąd zacząłem ćwiczyć.

I smaruje już miejsce altacetem mam nadzieje że to pomoże. Pomyśle jeszcze jak jutro z tym treningiem zrobić.
    Image
    Awatar użytkownika
    Mayth
    Plutonowy

Pochwały: 3

Prezenty!

Uwaga! - Rozdajemy prezenty! - Zarejestruj się już dziś i zgarnij prezent!

Post przez Vito

Cześć! Widzę, że przeglądasz ten temat jako niezalogowany / niezarejestrowany użytkownik! Zarejestruj się na naszym forum a otrzymasz prezent, który z pewnością przyda Ci się na treningach!

Wśród wszystkich zarejestrowanych użytkowników rozlosujemy między innymi: rękawiczki i pasy kulturystyczne, shakery oraz opaski na rękę z motywującym napisem!

REGULAMIN:
    • Losowanie prezentów odbędzie się 10 stycznia 2016r. przez Administratora forum Kulturystyczni.pl
    • W losowaniu weźmie udział każdy zarejestrowany użytkownik forum Kulturystyczni.pl, który na swoim koncie posiada co najmniej 3 pochwały.
    • Każdy wylosowany przez nas użytkownik otrzyma po jednym prezencie.
    LISTA PREZENTÓW:
    • 3x Rękawiczki do ćwiczeń
    • 3x Pas kulturystyczny
    • 3x Shaker
    • 3x Opaska na rękę z motywującym napisem
    Życzymy szczęścia! Zarejestruj konto i zgarnij prezent!
    Awatar użytkownika
    Vito
    Administrator

Postprzez Oliver » 26 Sierpień 2010, o 19:57

częsty problem spowodowany przeciążeniem... za dużo nakładu nakładałeś.
    najgorszy ból sprawia Ci wykonywanie ćwiczeń zapewne z gryfem, nie przestawaj trenować ramion...
    zrezygnuj z ćwiczeń w których czujesz ból przedramienia, kup sobie ściągacze i konkretną maść
    na rozgrzanie, proponuję Maść końską.
    pozdr
    Nin'i no kakaku de... Subete ni oite, watashi wa tsuyoku naru yo!
    Oliver
    Generał brygady

Pochwały: 42

Postprzez Bilon » 26 Sierpień 2010, o 20:14

A tam gadanie.....Zwykły altacet + ciepła woda podczas kąpieli i 1 trening odpuścić i przejdzie, wiem bo sam takie coś miałem
    Awatar użytkownika
    Bilon
    Chorąży

Pochwały: 18
    Data urodzenia: 10 06 1995

Postprzez Marchewka » 26 Sierpień 2010, o 20:15

Może ćwicz bicka tylko sztangielkami?
    Wierze w siebie, wierze w Ciebie , wierze w siebie,ciebie , wierze w to co robię!

Nie ma rzeczy nie możliwych, z wiarą w siebie przenosisz góry ;-).

Dlaczego ludzie nie rosną? - Bo nie wpier*****ą!
    Awatar użytkownika
    Marchewka
    Chorąży

Pochwały: 8
    Data urodzenia: 23 07 1996

Postprzez Bilon » 26 Sierpień 2010, o 20:43

Czy wy nie rozumiecie, że to nie jest od sztangi, czy rodzaju gryfu ale po prostu ma coś w ręce zrobione prawdopodobnie jakieś uszkodzenie nerwu, zapalenie czy cóś podobnego...Miałem to samo nie wiem czy pamiętacie, w relacji pisałem nawet...
    Czytajcie co on pisze...Nawet gdy odkręca słoik to czuje ból więc jakie hantle...Odpoczynek i maść
    Awatar użytkownika
    Bilon
    Chorąży

Postprzez Micek195 » 26 Sierpień 2010, o 21:35

Mayth napisał:Wszystko fajnie pięknie na treningu tylko nie biceps :( kur.. mam już tego dosyć, prawe przedramię sobie radzi za to lewe nie.. Nie wiem co robić a jestem pewny że 28kg spokojnie na 10powt bym wziął za to zmniejszyłem do 15kg a i tak ciężko szło.
    Przestać ćwiczyć na biceps? iść do lekarza? zmniejszyć obciążenie ? (dzisiaj już to zrobiłem i nic nie weszło nie czułem bicepsów na takim małym obciążeniu a wiem że na większym dałby radę gdyby nie ten nadgarstek/przedramię..). Problem w tym że to tak jakby kość była nadkruszona lub żyła jakoś źle położona bo jak podnoszę już sztangę z ziemi to czuję w tym lewym przedramieniu że nie daje rady po prostu jest takie napięcie jak by mi żyłę lub mięsień chciało rozerwać.. Jak się biję z kimś to najczęściej bronie się właśnie tym lewym przedramieniem (widać nawet małe siniaki w tym miejscu, jak dotknę w to miejsce czuje że boli mógłbym fotę wstawić) i dostaje silne ciosy może to jest powód że tak boli? Nawet jak jakiś słoik otwieram lewą ręką to czuje w tym miejscu ból.
    Co mam robić? Może jest jakaś metoda żeby coś z tym zrobić..
    Przedramię ćwiczę regularnie na treningu. Ten problem opisywałem także w dzienniku treningowym, ale postanowiłem także w tym dziale to napisać.

poprostu masz zbite ramie być może od treningów bo rozumiem że sie bijesz na treningach?
    ból jest tak jakby promieniujacy,kiedy chcesz podnieść ciężar to nie możesz utrzymac napięcia w mięśniach tzn w jednym ręku task?
    jesli tak to zrób sobie przerwe z dwa tyg od siłowni i sztuk walki możesz za to np pobiegać lub pocwiczyc nogi ręka się zregeneruje i wrocisz na treningi,sztangi czy hantle tu nic nie dadza,potrzebny ci odpoczynek
    Image

kolekcjoner ostrzeżeń za brak wiedzy innych.
    Micek195
    Starszy plutonowy

Pochwały: 16
    Miasto: Olsztyn

Postprzez Marchewka » 26 Sierpień 2010, o 21:50

Na gryfie prostym nie powinno się ćwiczyć bicka obciąża bardzo nadgarstki. Dlatego radzę mu aby zastąpił sztangielkami jak nie ma łamanego
    Wierze w siebie, wierze w Ciebie , wierze w siebie,ciebie , wierze w to co robię!

Awatar użytkownika
    Marchewka
    Chorąży

Postprzez Bilon » 26 Sierpień 2010, o 21:53

Po części zgadzam się z mickiem, odpoczynek ale nie znów 2 tygodnie...Odpuść jeden, dwa treningi, smaruj codziennie 3 razy maścią wygrzewaj łapę we wodzie podczas kąpieli i przejdzie...

No myślę że już wiadomo wszystko, chyba że ktoś ma coś nowego to wiadomo :D

PS: Marchewka a wiesz że gryfem prostym najlepiej zaangażujesz bicepsy? Nie jeden art czytałem o tym...Łamaniec owszem, nadgarstków tak nie obciąża, ale to nie jest od rodzaju gryfu...Zrozum ma prawdopodobnie stan zapalny jakiegoś mięśnia bądź nerwu, bo dostał jak sam mówi trochę i na czymś musiało się odbić...Mayth zrób to co mówiłem, po 3 dniach nie przejdzie to możesz iść do lekarza w ostateczności...
    Awatar użytkownika
    Bilon
    Chorąży

Postprzez Marchewka » 26 Sierpień 2010, o 21:57

Tak bardziej się angażuje ale wolę nie ryzykować nadgarstków. Kontuzja nadgarstków = przerwa w treningach. Tak same zmienienie gryfu nic nie da i ważne są tu odpowiednie kroki.

Awatar użytkownika
    Marchewka
    Chorąży

Postprzez Mayth » 26 Sierpień 2010, o 22:03

Bić na treningach się na bije to nie chodzi o sztuki walki.. Tu chodzi o zwykle bitki pójdzie o coś i wiadomo jak to jest ktoś komuś strzała je*nie i jest bitka, a mam jakoś tak że zawsze ciosy pięścią idą na lewe przedramię.

Micek195 napisał:ból jest tak jakby promieniujacy,kiedy chcesz podnieść ciężar to nie możesz utrzymac napięcia w mięśniach tzn w jednym ręku task?

Tak. A nie da rady chociaż treningu na mniejszym obciążeniu zrobić?
    Przy sztangielkach też boli ale mniej bo młotki robię na mniejszym obciążeniu, ale też czuć ten ból.

Ok to w takim razie jutro odpuszczam sobie trening to będą z 4 dni odpoczynku do poniedziałku poczekam czy zadziała maść i w poniedziałek jak już byłoby lepiej spróbuje sobie trening zrobić. Z tego co czytam Bilon wie o co tutaj chodzi. Tu na prawdę nie chodzi o to że mam słabe przedramiona lub nadgarstki tylko ten ból nie pozwala nawet na uniesienie sztangi z podłogi, ale jak się uprę to i tak podniosę :D . Jedyne co pomagało to te rękawiczki tak myślę. Chyba się załame ja mam trening sobie odpuścić ?!?! :( bez kitu ta myśl mnie dobija.. Oby to szybko przeszło dziękuje wszystkim za rady.
    Image
    Awatar użytkownika
    Mayth
    Plutonowy

Pochwały: 3

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zdrowie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość