Strona 3 z 7

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 5 Kwiecień 2010, o 19:21
przez Kwachu
Błonnik poprawiajacy perystyklacje jelit OK.
Kazeina milcerna jest bardziej rozdrobniona wiec zostanie szybciej strawiona niź reszta frakcji kazein, nawet kazeinian wapnia.

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 5 Kwiecień 2010, o 21:41
przez KowalX
Kwachu napisał:Błonnik poprawiajacy perystyklacje jelit OK.
Kazeina milcerna jest bardziej rozdrobniona wiec zostanie szybciej strawiona niź reszta frakcji kazein, nawet kazeinian wapnia.

No ,ale po kazeinie nie oczekujemy szybszego wchłaniania.Poza tym w mleku mimo jej przewagi białko traktuję się jako całość :)

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 6 Kwiecień 2010, o 23:29
przez createz
nie chce mi się od nowa opisywać więc skopiuję co napisałem w innym poście i co o tym sądzisz KowalX? ja też jestem przeciwnikiem mleka :p :

szybkie streszczenie : Tak więc mleko zle wpływa na śledzionę.. przez co ona wytwarza śluz .. śluz ten odkłada się w naczyniach wieńcowych, oblepia on serce płuca oskrzela przeszkadza w pracy tych narządów..Niestety białko jest bardzo ciężko strawne i (dużo by tu pisać ale przetłumaczę ci tak na chłopski rozum) . popijając mleko, w żołądku po przez enzymy i trawienie robi się z tego mleka taki gęsty twarożek (mleko się ścina) bardzo ciężko strawny i nie zdrowy, i jeśli do tego jeszcze dodamy jakiś inny produkt zauważ co się dzieje. Twaróg ten który powstał z mleka w naszym żołądku utrudnia trawienie i bardzo je spowalnia. A wiesz w jaki sposób. To bardzo proste zobacz.. Twaróg ten oblepia nasz pokarm który dostarczymy razem z mlekiem, niestety zanim zacznie się trawienie tych produktów których chcemy najpierw nasz organizm musi strawić ten twaróg który oblepił te jedzonko w żołądku.. Przez co nasz organizm traci dużo energi na to trawienie i trwa to bardzo długo.. a teraz wracając do budowy mleka ,,, kazeina i nieorganiczny wapń jest nie zdrowy. My już nie trawimy kazeiny... i ta kazeina skleja kamienie w nerkach i powoduje powstawaniu guzów w nogach, deformuję palce rąk, no a reszta śluzu odkłada się w naszych ścięgnach. Możesz sie zastanawiać heh to po co wkręcają żeby pić mleko.. bo inaczej koncerny mleczarskie podupadły by...pieniądz goni pieniądz.."

z mleka można zrobić zajebisty klej :) kiedyś skleiliśmy z takiej papki mlecznej piłkę od kosza a dokładniej kolegi ojciec to zrobił to było pare lat temu . strzykawką wlał ten kleik i już nie uciekało. Coś wentyl był rozwalony itp.

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 7 Kwiecień 2010, o 03:45
przez KowalX
createz napisał:

szybkie streszczenie : Tak więc mleko zle wpływa na śledzionę.. przez co ona wytwarza śluz .. śluz ten odkłada się w naczyniach wieńcowych, oblepia on serce płuca oskrzela przeszkadza w pracy tych narządów..

ODPOWIEDZ:

doc. dr hab. Mirosław Jarosz
Kierownik
Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
...Foliany zawarte w mleku i jego przetworach obniżają poziom homocysteiny wpływając tą drogą na obniżenie ryzyka chorób układu krążenia....

Jak wynika z badań, wapń zawarty w mleku ułatwia utrzymanie ciśnienia tętniczego u osób zdrowych na prawidłowym poziomie, a u chorych na nadciśnienie sprzyja jego normalizacji. Dostatecznie duża podaż wapnia zwiększa możliwość poprawy struktury lipidów w surowicy krwi podnosząc poziom ochronnego cholesterolu HDL i równocześnie obniżając poziom szkodliwego cholesterolu LDL, co zmniejsza zagrożenie chorobami układu krążenia od 20 do 30%...

...W mleku a szczególnie w serach, jest zawarty CLA (koniugowany kwas linolowy) - jeden z najsilniej działających związków o właściwościach przewciwnowotworowych zawartych w pożywieniu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
createz napisał:Niestety białko jest bardzo ciężko strawne i (dużo by tu pisać ale przetłumaczę ci tak na chłopski rozum) . popijając mleko, w żołądku po przez enzymy i trawienie robi się z tego mleka taki gęsty twarożek (mleko się ścina) bardzo ciężko strawny i nie zdrowy, i jeśli do tego jeszcze dodamy jakiś inny produkt zauważ co się dzieje. Twaróg ten który powstał z mleka w naszym żołądku utrudnia trawienie i bardzo je spowalnia. A wiesz w jaki sposób. To bardzo proste zobacz.. Twaróg ten oblepia nasz pokarm który dostarczymy razem z mlekiem, niestety zanim zacznie się trawienie tych produktów których chcemy najpierw nasz organizm musi strawić ten twaróg który oblepił te jedzonko w żołądku.. Przez co nasz organizm traci dużo energi na to trawienie i trwa to bardzo długo.. a teraz wracając do budowy mleka
,,, kazeina i nieorganiczny wapń jest nie zdrowy. My już nie trawimy kazeiny... i ta kazeina skleja kamienie w nerkach i powoduje powstawaniu guzów w nogach, deformuję palce rąk, no a reszta śluzu odkłada się w naszych ścięgnach.


ODPOWIEDŹ:

prof. dr hab. med. Roman Lorenc
Kierownik Zakładu Biochemii i Medycyny Doświadczalnej Instytutu "Pomnika-Centrum Zdrowia Dziecka" w Warszawie

Z kolei jako kofaktor szeregu reakcji enzymatycznych wapń uczestniczy także w metabolizmie komórkowym i stanowi przekaźnik informacji wewnątrzkomórkowej.
Głównym źródłem pokarmowym zapewniającym podaż wapnia jest mleko i jego przetwory.


prof. dr hab. Jan Gawęcki
dr inż. Małgorzata Zielke
Katedra Higieny Żywienia Człowieka AR,Poznań

"Mleko i przetwory mleczne w porównaniu z innymi produktami zawierają szczególnie dużo wapnia...Mleko i produkty mleczne należą do żywności o szczególnie dużej gęstości odżywczej (INQ), przy czym wszystkie składniki są dobrze przyswajalne i efektywnie wykorzystywane przez organizm ,z wyjątkiem laktozy,która przez część ludzi dorosłych bywa źle tolerowana i wywołuje u nich zaburzenia jelitowe.



A skąd teza ,że nie trawimy Fosfoprotein?Kazeina jako fosfoproteina wiąże jony wapnia.
Jest to nieprawdą nie tworzy się żaden twaróg ,a "skrzep" ,który sprzyja działaniu enzymów trawiennych bardziej niż np. białka w produktach mięsnych ;).O strawności białek decyduje głównie zdolność do hydratacji ,a rozpuszczalność zależna jest (pomijając rzeczy nieistotne dla czytających)od wzajemnego stosunku aminokwasów hydrofilowych i hydrofobowych(rozpuszczalne w wodzie).Wracając białka wszelakie w mniejszym lub większym stopniu po dostaniu się do przewodu pokarmowego w żołądku tworzą swoisty żel,w trakcie dodawania rozpuszczalnika(enzymy)tworzy się zol,który charakteryzuję się wysoką lepkością,obniżonym napięciem powierzchniowym,podatnością na koagulacje,aktywnością koloido-osmotyczną.Kazeina jest najbardziej wartościowym białkiem do syntezy osocza krwi i hemoglobiny.Dodatkowym plusem jest ,że mleko jako jedyny produkt zwierzęcy działa alkalizująco.Białka są trawione w inny sposób niż np.węglowodany i przez inne enzymy.
Na 120mg wapnia ,INQ = 7,34.

Dokładny cytat co do wypowiedzi na temat powstawania twarogu na podstawie ,którego się wypowiedziałeś wyglądał tak:

Układ pokarmowy człowieka jest zbudowany inaczej. Krowie mleko, dostając się do
żołądka człowieka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych ścina się, tworząc
przypominającego twaróg


Już samo w cytacie ,że się ścina mówi wiele o autorze ,skoro się ścina to chyba dobrze?Strasznie manipuluję.
Mógłbym przytoczyć cały tekst autora i odnosić się do niego ,ale zwyczajnie mi się nie chce hehe.

Choć mogę podać jeszcze jeden cytat z owego tekstu:

"Człowiek potrzebuje znacznie mniej białka, ponieważ określony gatunek bakterii,
znajdujący się w jelicie grubym posiada zdolność syntetyzowania białka z
węglowodanów, których dostarczamy spożywając produkty roślinne."


Jak dla mnie osoba ,która neguję picie mleka ,a sugeruję korzystanie z białka syntezowanego w jelicie grubym jest wysoce nie budząca zaufania.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

createz napisał:Możesz sie zastanawiać heh to po co wkręcają żeby pić mleko.. bo inaczej koncerny mleczarskie podupadły by...pieniądz goni pieniądz.."



ODPOWIEDŹ:
To dziwne po kraje o wysokim spożyciu cieszą się ogólnym zdrowiem.I co to za przykład to samo co o producentach mleka można powiedzieć o producentach suplementów,mięs,warzyw czy inny przemysłach.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
createz napisał:z mleka można zrobić zajebisty klej :) kiedyś skleiliśmy z takiej papki mlecznej piłkę od kosza a dokładniej kolegi ojciec to zrobił to było pare lat temu . strzykawką wlał ten kleik i już nie uciekało. Coś wentyl był rozwalony itp.


Wytwarzany z kazeiny klej kazeinowyI co...?Nie jest to dobry przykład ponieważ jak wiemy wiele produktów żywnościowych jest wykorzystywana w celu tworzenia różnych wyrobów np. ubrań czy innych.Nie ma żadnych wiarygodnych badań na niekorzyść mleka natomiast są całe tomy na jego korzyść.Nie sugerował bym się wiedzą owego pana ,autora tez ,które przytoczyłeś.Poza tym nie neguj mleka ,bo zabierasz w ten sposób korzyści dla tych co mogliby pić.Skoro na Ciebie źle oddziałuję zwyczajnie go nie spożywaj.U mnie nie stwarza problemów.
Chciałem od razu przeprosić jeśli są jakieś błędy ,ale piszę późno i robię jeszcze kilka rzeczy na raz.
Pzdr.

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 7 Kwiecień 2010, o 04:35
przez KowalX
Kwachu napisał:Kazeina milcerna

Właśnie gównie w takiej postaci występuję w mleku.

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 7 Kwiecień 2010, o 12:47
przez createz
pochwała dla Ciebie bo widać że się napracowałeś i troszkę mi wyjaśniłeś :p, ja ogólnie już jako mały chłopak nie przepadałem za mlekiem, potem był okres kiedy go piłem i teraz już od jakiegoś czasu raz na ruski rok wypiję szklankę, Mleko na pewno nie dla mnie :p. Wiem że ma ono wspaniałe zastosowania nie tylko w diecie ale również odtruwające itp. ja np. po serkach wiejskich zawsze mam masakryczne gazy itp więc już ich nie spożywam. Ogólnie tak jak pisałeś jest pełno informacji na temat mleka zachwalających go. Jak wiadomo technologia wciąż idzie do przodu więc może coś wykryli nowego na temat mleka :p albo po prostu ten pan chciał zabłysnąć. Będę musiał jakieś odpowiednie książki przeczytać :D

Porównał bym mleko do brokułów :D
mają one znaczenie w zapobieganiu nowotworów. Ale również mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów ;p
Wydaje mi się że wszystko w granicach rozsądku wszystko zależy od naszego kodu DNA, jedni są słabiej odporni na to inni na coś innego. Podobno wielu z nas ma w sobie już jakieś nowotwory które są nie wykrywalne i z wiekiem po przez dostarczanie odpowiedniego składnika który może je wywołać one się pojawiają. Ale to tylko tka na marginesie.

Tak więc tak jak pisałeś każdy wie jak nasz organizm reaguje na np. mleko. Ja swój organizm przebadałem i on zle reaguje na mleko dlatego też informacje tego pana bardzo dobrze mi pasowały, i ten twaróg strasznie mnie zaciekawił :p.

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 7 Kwiecień 2010, o 13:58
przez KowalX
createz napisał:Jak wiadomo technologia wciąż idzie do przodu więc może coś wykryli nowego na temat mleka :p albo po prostu ten pan chciał zabłysnąć. Będę musiał jakieś odpowiednie książki przeczytać :D


Rozumiem ,że zaciekawił, sam czytam podobne teksty.Jednak nie poznałem nic istotnego,nic potwierdzonego.A wszelkie pytania kończą się dziejowym spiskiem firm, sam rozumiesz.Przecież wiadomo,że pisząc takie artykuły jak autor bardzo szybko można zaistnieć i zarobić i albo tworzy się nowe wzięte z kosmosu tezy lub znane prawdy manipuluje.Czasami trzeba zapalić czerwone światło i odpowiedzieć sobie na jakiej podstawie stworzono dane twierdzenie.

Tak obecnie nowością choć już nie tak nową na Polskim rynku jest mleko mikrofiltrowane.
Zapomniałem dopisać wyżej odnosząc się do tekstu.Mleko jest lekkostrawne.
createz napisał:Porównał bym mleko do brokułów :D
mają one znaczenie w zapobieganiu nowotworów. Ale również mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów ;p


Ja bym tak nie porównywał,ale ok ;)
Nie ma takiego produktu ,którego zwiększenie do każdej ilości nie wywoła niekorzystnych skutków :),przykład: ziemniaki,siemie lniane.

createz napisał: Podobno wielu z nas ma w sobie już jakieś nowotwory.

Jako,że liznąłem również trochę fizjologi więc chyba mogę się wypowiedzieć.Rak to nasza komórka ,która działa nieprawidłowo(wiem napisane łopatologicznie hehe).Obecnie w sprawie raka trwają pracę by istotnie wykorzystać kurkuminę w leczeniu.


createz napisał:Tak więc tak jak pisałeś każdy wie jak nasz organizm reaguje na np. mleko. Ja swój organizm przebadałem i on zle reaguje na mleko dlatego też informacje tego pana bardzo dobrze mi pasowały, i ten twaróg strasznie mnie zaciekawił :p.


Pewnie jeśli już jest to nietolerancja laktozy,ale i tak nie ma przeciwwskazań by pić szklankę dziennie.
Pozdrawiam.

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 10 Kwiecień 2010, o 19:22
przez createz

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 10 Kwiecień 2010, o 20:33
przez KowalX
Mleko jest lekkostrawne.
Co do alergenów w pierwszej kolejności uznano sezam ,dalej soje, orzechy,gorczyca ,seler -mleko jest daleko :)
Całe szczęście ,że nie pijemy mleka prosto od krowy.
I do tego ,że mleko się nie kwasi to trudno żeby miało się kwasić skoro jest poddane sterylizacji.W ten sposób pozbywa się bakterii fermentacyjnych ,które są niezbędne by mogło się kwasić.Nie ma to nic wspólnego z jakością ;)
Ginekolog wypowiada się o wapniu :shock:
To co ta pani miała w dłoni to nie był jogurt :lol:
Nie ma jogurtów bez bakterii.
Co do jogurtów owszem są sytuację gdzie stosuję się proszki zagęszczające zamiast mlecznego proszku tyle ,że wcale nie są szkodliwe.Głównie są to pektyny oraz gumy(są to rozpuszczalne formy błonnika)
Do reszty chyba już się odnosiłem w tekście.
pzdr

Re: Mleko - badania, analiza

PostWysłany: 10 Kwiecień 2010, o 22:50
przez createz
no ogólnie mnie też zadziwiło to wszystko bo przesadzili z tym, i co najlepsze TVN ^.^ heh jestem ciekawy czy ten reportaż był przed tą wielką akcją pij mleko będziesz wielki czy po tej akcji :D. ogólnie ludzie nadużywają nazwy jogurt, masło, jogurt pitny :D itp oraz budyń hehe pamiętam z technikum jak pan nam mówił że ten budyń w proszku to nie jest budyń nie powinien mieć takiej nazwy , właściwa nazwa "kisiel mleczny". Producenci nadużywają wszystkich nazw .. zbyt mało ludzi jest która zajmuje się tym pilnowaniem .. także ciężko jest zwrócić uwagę co jest poprawne a co złe.