createz napisał:
szybkie streszczenie : Tak więc mleko zle wpływa na śledzionę.. przez co ona wytwarza śluz .. śluz ten odkłada się w naczyniach wieńcowych, oblepia on serce płuca oskrzela przeszkadza w pracy tych narządów..
ODPOWIEDZ:doc. dr hab. Mirosław Jarosz
Kierownik
Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
...Foliany zawarte w mleku i jego przetworach obniżają poziom homocysteiny wpływając tą drogą na obniżenie ryzyka chorób układu krążenia....
Jak wynika z badań, wapń zawarty w mleku ułatwia utrzymanie ciśnienia tętniczego u osób zdrowych na prawidłowym poziomie, a u chorych na nadciśnienie sprzyja jego normalizacji. Dostatecznie duża podaż wapnia zwiększa możliwość poprawy struktury lipidów w surowicy krwi podnosząc poziom ochronnego cholesterolu HDL i równocześnie obniżając poziom szkodliwego cholesterolu LDL, co zmniejsza zagrożenie chorobami układu krążenia od 20 do 30%...
...W mleku a szczególnie w serach, jest zawarty CLA (koniugowany kwas linolowy) - jeden z najsilniej działających związków o właściwościach przewciwnowotworowych zawartych w pożywieniu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
createz napisał:Niestety białko jest bardzo ciężko strawne i (dużo by tu pisać ale przetłumaczę ci tak na chłopski rozum) . popijając mleko, w żołądku po przez enzymy i trawienie robi się z tego mleka taki gęsty twarożek (mleko się ścina) bardzo ciężko strawny i nie zdrowy, i jeśli do tego jeszcze dodamy jakiś inny produkt zauważ co się dzieje. Twaróg ten który powstał z mleka w naszym żołądku utrudnia trawienie i bardzo je spowalnia. A wiesz w jaki sposób. To bardzo proste zobacz.. Twaróg ten oblepia nasz pokarm który dostarczymy razem z mlekiem, niestety zanim zacznie się trawienie tych produktów których chcemy najpierw nasz organizm musi strawić ten twaróg który oblepił te jedzonko w żołądku.. Przez co nasz organizm traci dużo energi na to trawienie i trwa to bardzo długo.. a teraz wracając do budowy mleka
,,, kazeina i nieorganiczny wapń jest nie zdrowy. My już nie trawimy kazeiny... i ta kazeina skleja kamienie w nerkach i powoduje powstawaniu guzów w nogach, deformuję palce rąk, no a reszta śluzu odkłada się w naszych ścięgnach.
ODPOWIEDŹ: prof. dr hab. med. Roman Lorenc
Kierownik Zakładu Biochemii i Medycyny Doświadczalnej Instytutu "Pomnika-Centrum Zdrowia Dziecka" w Warszawie Z kolei jako kofaktor szeregu reakcji enzymatycznych wapń uczestniczy także w metabolizmie komórkowym i stanowi przekaźnik informacji wewnątrzkomórkowej.
Głównym źródłem pokarmowym zapewniającym podaż wapnia jest mleko i jego przetwory.
prof. dr hab. Jan Gawęcki
dr inż. Małgorzata Zielke
Katedra Higieny Żywienia Człowieka AR,Poznań"Mleko i przetwory mleczne w porównaniu z innymi produktami zawierają szczególnie dużo wapnia...Mleko i produkty mleczne należą do żywności o szczególnie dużej gęstości odżywczej (INQ), przy czym wszystkie składniki są dobrze przyswajalne i efektywnie wykorzystywane przez organizm ,z wyjątkiem laktozy,która przez część ludzi dorosłych bywa źle tolerowana i wywołuje u nich zaburzenia jelitowe.
A skąd teza ,że nie trawimy Fosfoprotein?Kazeina jako fosfoproteina wiąże jony wapnia.
Jest to nieprawdą nie tworzy się żaden twaróg ,a "skrzep" ,który sprzyja działaniu enzymów trawiennych bardziej niż np. białka w produktach mięsnych
![Puszcza oko ;)](http://kulturystyczni.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
.O strawności białek decyduje głównie zdolność do hydratacji ,a rozpuszczalność zależna jest (pomijając rzeczy nieistotne dla czytających)od wzajemnego stosunku aminokwasów hydrofilowych i hydrofobowych(rozpuszczalne w wodzie).Wracając białka wszelakie w mniejszym lub większym stopniu po dostaniu się do przewodu pokarmowego w żołądku tworzą swoisty żel,w trakcie dodawania rozpuszczalnika(enzymy)tworzy się zol,który charakteryzuję się wysoką lepkością,obniżonym napięciem powierzchniowym,podatnością na koagulacje,aktywnością koloido-osmotyczną.Kazeina jest najbardziej wartościowym białkiem do syntezy osocza krwi i hemoglobiny.Dodatkowym plusem jest ,że mleko jako jedyny produkt zwierzęcy działa alkalizująco.Białka są trawione w inny sposób niż np.węglowodany i przez inne enzymy.
Na 120mg wapnia ,INQ = 7,34.
Dokładny cytat co do wypowiedzi na temat powstawania twarogu na podstawie ,którego się wypowiedziałeś wyglądał tak:
Układ pokarmowy człowieka jest zbudowany inaczej. Krowie mleko, dostając się do
żołądka człowieka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych ścina się, tworząc
przypominającego twaróg
Już samo w cytacie ,że się ścina mówi wiele o autorze ,skoro się ścina to chyba dobrze?Strasznie manipuluję.
Mógłbym przytoczyć cały tekst autora i odnosić się do niego ,ale zwyczajnie mi się nie chce hehe.
Choć mogę podać jeszcze jeden cytat z owego tekstu:
"Człowiek potrzebuje znacznie mniej białka, ponieważ określony gatunek bakterii,
znajdujący się w jelicie grubym posiada zdolność syntetyzowania białka z
węglowodanów, których dostarczamy spożywając produkty roślinne."
Jak dla mnie osoba ,która neguję picie mleka ,a sugeruję korzystanie z białka syntezowanego w jelicie grubym jest wysoce nie budząca zaufania.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
createz napisał:Możesz sie zastanawiać heh to po co wkręcają żeby pić mleko.. bo inaczej koncerny mleczarskie podupadły by...pieniądz goni pieniądz.."
ODPOWIEDŹ:To dziwne po kraje o wysokim spożyciu cieszą się ogólnym zdrowiem.I co to za przykład to samo co o producentach mleka można powiedzieć o producentach suplementów,mięs,warzyw czy inny przemysłach.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
createz napisał:z mleka można zrobić zajebisty klej
![Szczęśliwy :)](http://kulturystyczni.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
kiedyś skleiliśmy z takiej papki mlecznej piłkę od kosza a dokładniej kolegi ojciec to zrobił to było pare lat temu . strzykawką wlał ten kleik i już nie uciekało. Coś wentyl był rozwalony itp.
Wytwarzany z kazeiny klej kazeinowyI co...?Nie jest to dobry przykład ponieważ jak wiemy wiele produktów żywnościowych jest wykorzystywana w celu tworzenia różnych wyrobów np. ubrań czy innych.Nie ma żadnych wiarygodnych badań na niekorzyść mleka natomiast są całe tomy na jego korzyść.Nie sugerował bym się wiedzą owego pana ,autora tez ,które przytoczyłeś.Poza tym nie neguj mleka ,bo zabierasz w ten sposób korzyści dla tych co mogliby pić.Skoro na Ciebie źle oddziałuję zwyczajnie go nie spożywaj.U mnie nie stwarza problemów.
Chciałem od razu przeprosić jeśli są jakieś błędy ,ale piszę późno i robię jeszcze kilka rzeczy na raz.
Pzdr.